МЗС України вимагає звільнити Карпюка і Клиха

МЗС України вимагає звільнити Карпюка і Клиха

Фото: Facebook.com/anton.naumlyuk

Співробітникам українського консульства чинили перешкоди до відвідування політв'язнів.

Міністерство закордонних справ України зажадало від Москви скасувати вирок громадянам України Миколі Карпюку і Станіславу Клиху, засуджених у Грозному, і звільнити їх.

Нагадаємо, що суд Грозного в четвер на підставі вердикту присяжних засудив Карпюка до 22 з половиною років позбавлення волі, а Клиха - 20 років.

МЗС України заявляє, що до підслідних застосовувалися тортури та інші заборонені методи дізнання, а судовий розгляд буяв порушеннями, докази захисту систематично відхилялися.

Український МЗС також заявляє, що співробітникам українського консульства чинили перешкоди до відвідування Клиха і Карпюка, і звинувачує Москву в переслідуванні громадян України із активною проукраїнською громадянською позицією.

Російська прокуратура вимагала ув'язнити Карпюка на 22,5 року, а Клыха – на 22 роки. 19 травня суд присяжних визнав Карпюка і Клиха винними. Захист українців впевнена, що на присяжних чинився тиск. Мін'юст заявляє, що відразу після вироку почнуть процедуру екстрадиції українців.

Справа Карпюка і Клиха сфабрикована Російським слідчим комітетом і в ньому фігурує прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Адвокат Ілля Новіков опублікував нові подробиці, за його словами, - "цій брудній історії". У ній Росія офіційно заявляє, що в 94-му Яценюк носив прізвисько "бойовик Арсен", воював у Чечні проти російських військ з Олександром Музычком, відомим як Сашко Білий, а ще - колишнім керівником львівської організації УНА-УНСО Андрієм Шкілем і, власне, нині підсудними в Чечні українцями - Карпюком та Клихом.

Ув’язненим українцям Карпюку і Клиху оголосили вирок у Чечні

Ув’язненим українцям Карпюку і Клиху оголосили вирок у Чечні

Повʼязані теми:

Наступна публікація