Українського консула досі не пустили до заарештованого РФ Сущенка

Українського консула досі не пустили до заарештованого РФ Сущенка

Фото: Укрінформ

Російські силовики вважають, що журналіст шпигував проти РФ.

Українське консульство в Росії досі не отримало дозвіл на зустріч із українським журналістом Романом Сущенком, обвинуваченим ФСБ РФ у шпигунстві.

Про це заявила речник МЗС Мар'яна Беца, пише "Українська правда".

"2 жовтня, щойно стало відомо про затримання Сущенка, наш консульський відділ надіслав листа щодо надання зустрічі консулу з Сущенком. 3 жовтня вранці наш консул особисто вручив оригінал звернення у слідчому управління ФСБ Росії. Крім того, 3 ж жовтня наше посольство в РФ надіслало відповідну ноту на адресу МЗС Росії", - розповіла вона.

За словами Беци, станом на зараз жодної відповіді не отримали.

"Ми вимагаємо надати негайний доступ нашого консула до затриманого журналіста і громадянина України Сущенка відповідно до норм міжнародного права і консульської конвенції між Україною та РФ", - зазначила речник МЗС.

Нагадаємо, у понеділок, 3 жовтня, з'явилася інформація про арешт Романа Сущенка Лефортовським судом на 2 місяці.  Російські силовики стверджують, що Сущенко "цілеспрямовано збирав відомості, які становлять державну таємницю, про діяльність Збройних сил і військ Національної гвардії РФ, витік яких за кордон міг завдати шкоди обороноздатності держави".

Проти українця порушили кримінальну справу за статтею про шпигунство, проводять розслідування. Романа Сущенка в СІЗО "Лефортово" виявили члени Громадської спостережної комісії (ОНК) Москви. 47-річний журналіст перебував у камері карантинного відділення. Журналіст розповів членам ОНК, що на нього чинився психологічний тиск, а слідчий не дозволив подзвонити дружині й повідомити про арешт. ФСБ надала йому державного адвоката. Колишній адвокат звільненої з російського полону нардепа Надії Савченко Марк Фейгін вирішив допомогти Сущенку й стати його захисником. 

Стосовно затримання Сущенка у Кремлі підкреслили, що ніяких кампаній проти українських або будь-яких інших ЗМІ в Росії немає і бути не може. Своєю чергою медіаорганізації заступилися за Сущенка.

Повʼязані теми:

Наступна публікація