Уряд Нідерландів хоче змінити Угоду про асоціацію між Україною та ЄС - ЗМІ

Уряд Нідерландів хоче змінити Угоду про асоціацію між Україною та ЄС - ЗМІ

Фото: Getty Images

Гаага не хоче військового співробітництва з Києвом і проти того, щоб Україна вступила в ЄС.

Нідерланди хочуть змінити Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, керуючись результатами референдуму, на якому голландці проголосували проти ратифікації Угоди.

Про це повідомляє австрійське видання Die Presse з посилання на голландських дипломатів, передає Європейська правда.

"Уряд в Гаазі надає перевагу тихій дипломатії за лаштунками. І зараз, коли Нідерланди головують у ЄС, у них є можливість спробувати змінити деякі пункти в договорі ЄС та України", - йдеться в статті.

Голландський уряд хоче виключити з Угоди пункт про співробітництво між Україною та ЄС в оборонній сфері або пом'якшити умови такого співробітництва. У Гаазі вважають, що збереженням миру в Європі та Україні має займатися НАТО, а не ЄС.

Також Нідерланди хочуть гарантій, що Україна не отримає автоматичний доступ до фінансових джерел ЄС і що Угода не передбачатиме вступ України до ЄС.

Але для зміни тексту угоди Україна-ЄС необхідна згода усіх членів ЄС, які вже ратифікували її в нинішньому вигляді. Проти зміни угоди виступають Польща і три країни Балтії, які наполягають на збереженні пункту про військово-технічне співробітництво між ЄС і Україною.

Die Presse зазначає, що Нідерланди навряд чи досягнуть якогось рішення до 23 червня, коли відбудеться референдум про членство Великої Британії в ЄС. Крім того, для зміни умов угоди потрібна і згода України.

Нідерланди не скасовуватимуть Угоду про асоціацію між Україною та ЄС

Нідерланди не скасовуватимуть Угоду про асоціацію між Україною та ЄС

Нагадаємо, 6 квітня у Нідерландах відбувся референдум щодо угоди про асоціацію України і ЄС.  Згідно з нідерландським законодавством, він має консультативний характер, а, отже, остаточне рішення про ратифікацію Угоди після проведення внутрішніх дискусій і процедур буде ухвалювати уряд Нідерландів.

Результати референдуму були оголошені в Гаазі у міжнародному прес-центрі Nieuwspoort. Згідно з даними, явка становила 32,28%, проти проголосували 61%, за – 38,21%. 

Референдум у Нідерландах

Повʼязані теми:

Наступна публікація