Ув'язненого у Чечні Клиха, попри нервові зриви, визнали осудним

Ув'язненого у Чечні Клиха, попри нервові зриви, визнали осудним

Ув'язненого у Чечні Клиха, попри нервові зриви, визнали осудним

Фото: Відкрита Росія

Адвокати ув'язненого вимагатимуть незалежної експертизи.

Російське правосуддя визнало осудним українського політв'язня Станіслава Клиха, якого утримують під вартою у Чечні. Про це йдеться у висновку судово-психіатричної експертизи, проведеної лікарями психоневрологічного диспансеру Чеченської республіки, передає кореспондент ТСН.

Як повідомили захисники Клиха на прес-конференції, ув'язненого оглянули амбулаторно, без госпіталізації. Загалом протягом двох днів троє лікарів комісії, як йдеться у офіційному акті, провели із українцем менше двох годин і дійшли висновку, що психічне здоров'я Клиха – у нормі, він лише страждає на стрес.

Адвокати ув'язненого висновкам чеченських лікарів не вірять і вимагатимуть проведення незалежної експертизи. Наразі вирішується питання, яких фахівців долучити до цієї справи, які б могли дійсно неупереджено оцінити стан Клиха.

Крім того захист українця впевнений, що чеченський суд твердо вирішив пришвидшити розгляд справи Клиха та скоріше винести рішення. Про це, зокрема, свідчить те, що починаючи з понеділка кожного дня розплановані засідання.

Фото: ТСН.ua

Як відомо, сумніви у стані здоров'я обвинуваченого Клиха у адвокатів з'явилися восени минулого року. Одного разу у присутності свого адвоката Клих почав битися в істериці, стверджуючи, що отримав повідомлення про смерть батька, який насправді був живий. Авдокат Дубровіна вважає, що нервові зриви у її підзахисного почалися після арешту і причина їх — незаконні методи слідства. Проте слідство вважає, що поведінка Клиха обумовлено наркотичною залежністю.

Якщо Клиха буде визнано психічно хворим, то його справа буде виділена в окреме провадження, а його самого за рішенням суду направлять на примусове лікування.

Нагадаємо, справа Карпюка та Клиха сфабрикована Російським слідчим комітетом і у ній фігурує прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Адвокат Ілля Новиков опублікував нові подробиці, за його словами, - "цієї брудної історії". У ній Росія офіційно заявляє, що в 94-му Яценюк носив прізвисько "бойовик Арсен", воював у Чечні проти російських військ із Олександром Музичком, відомим як Сашко Білий, а ще - колишнім керівником львівського осередку УНА-УНСО Андрієм Шкілем та, власне, нині підсудними у Чечні українцями - Карпюком і Клихом.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Політв’язню Станіславу Клиху, якого судять в Чечні, проведуть судово-психіатричну експертизу

Політв’язню Станіславу Клиху, якого судять в Чечні, проведуть судово-психіатричну експертизу

Повʼязані теми:

Наступна публікація