В Іспанії пояснили, чому не віддають Колобова

В Іспанії пояснили, чому не віддають Колобова

Представник судової палати відмовився у бесіді з DW коментувати рішення щодо Колобова / Фото: УНІАН

На думку суддів, українська сторона недостатньо розслідує справу.

Національна судова палата Іспанії ухвалила рішення не видавати Україні Юрія Колобова через недостатнє розслідування справи в Україні.

Про це пише DW.

Представник судової палати відмовився у бесіді з DW коментувати рішення щодо Колобова. Щоправда, він навів думку суддів, які вивчали матеріали справи, котрі надіслала українська сторона. Мовляв, матеріали справи від української сторони свідчать, що "розслідування перебуває в недостатньо просунутій фазі".

Ще одна причина не видачі Колобова - "справи, порушені українською прокуратурою щодо трьох осіб, які вважались його співучасниками, закриті через відсутність доказів".

Додамо, що іспанське правосуддя готове знову розглянути питання про видачу підозрюваного, якщо "обвинувачення на його адресу будуть конкретнішими".

Також іспанський закон "забороняє видавати осіб, якщо існує підозра, що на батьківщині вони можуть зазнати переслідувань за мотивами, не пов'заними з конкретними правопорушеннями, або там існує загроза їхньому життю". А під час суду Колобов говорив, що "в Україні він може піддатися фізичній розправі збоку активістів радикальних націоналістичних угрупувань".

Нагадаємо, Юрій Колобов був затриманий у березні 2015 року в Іспанії. Генеральна прокуратура подала запит на екстрадицію міністра часів правління Віктора Януковича. Його та низку інших представників тодішньої влади підозрюють у незаконному випуску облігацій зовнішньої державної позики для отримання кредиту від Росії в розмірі 3 млрд доларів США. "У порушення вимог Закону "Про державний бюджет України на 2013 рік", Колобовим Ю.В. та іншими високопосадовцями організовано та забезпечено випуск облігацій зовнішньої державної позики на суму 3 млрд доларів США за рахунок "Фонду національного добробуту" Російської Федерації, а також незаконно перераховано комісію в сумі 450 тис. доларів США на користь VTB Capital plc (дочірня компанія російського банку "ВТБ", Лондон) за розміщення вказаних державних паперів", – повідомляв прес-центр СБУ.

Крім того, у жовтні 2014 року за матеріалами СБУ було відкрите кримінальне провадження за фактом розтрати та привласнення коштів держбюджету в особливо великих розмірах колишніми посадовцями, серед яких – Колобов. Встановлено, що вони незаконно виділили з держбюджету 220 млн грн на фінансування будівництва виділеної телекомунікаційної мережі спеціального зв'язку.

Восени 2015 року ГПУ повідомила, що Колобов намагався звільнитися з-під варти. Захист колишнього міністра передав копію документа, в якому йшлося, що Юрій Колобов нібито має статус свідка, а не підозрюваного. Під запитом стояв начебто підпис заступника Генерального прокурора України Юрія Столярчука. За фактом підробки листа розпочато розслідування за ознаками злочину, передбаченого частинами 1 та 4 ст. 358 КК України "Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів".

У Генпрокуратурі також заявили: "Справа щодо екс-міністра Януковича буде доведена до суду і справедливого вироку, незважаючи на будь-яку протидію і спроби фальсифікації. Україна і надалі продовжуватиме домагатися його екстрадиції".

Повʼязані теми:

Наступна публікація