В Україні заарештували майно і рахунки екс-міністра доходів Клименка - адвокат

В Україні заарештували майно і рахунки екс-міністра доходів Клименка - адвокат

Фото: УНІАН

Захист екс-чиновника вважає, що арешти незаконні.

Адвокат екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка, якого вважають одним із головних партнерів "Сім'ї" Януковича, заявила про арешт його майна в Україні.

"Арешти накладено", - сказала адвокат екс-міністра Тетяна Жуковська, відмовившись повідомити суму арештованого майна.

Також вона зазначила, що арештовано й банківські рахунки екс-міністра. Жуковська заявила, що всі арешти, на думку захисту, незаконні. При цьому арешти майна не скасовані в апеляційному порядку.

Захист також підкреслює, що суд двічі повертав Генеральній прокуратурі клопотання про початок заочного розслідування щодо Клименка, визнавши відсутність у нього статусу підозрюваного.

Як повідомлялося раніше, колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко і бізнесмен Сергій Курченко завдали Україні збитків на суму 198 млрд гривень. Про це 23 серпня повідомив генрокурор України Юрій Луценко.

Як відомо, проти Клименка існує два кримінальних провадження, зокрема, за незаконне відшкодування трьох мільярдів гривень податку на додану вартість та створення фірм для відмивання коштів. За словами слідчих, вже є постанова суду про арешт Клименка. Йому загрожує до 12 років ув'язнення.

Чому «сім'ю» більше не шукає Інтерпол

Чому «сім'ю» більше не шукає Інтерпол

6 березня 2014 року ЄС застосував економічні санкції стосовно екс-президента Віктора Януковича, колишнього очільника МВС Віталія Захарченка, екс-генпрокурора Віктора Пшонки, екс-голови СБУ Олександра Якименка, колишнього першого заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова, екс-міністра юстиції Олени Лукаш, колишнього віце-прем'єра Сергія Арбузова, екс-глави АП Андрія Клюєва та його брата Сергія Клюєва, колишнього заступника глави МВС Віктора Ратушняка, сина екс-прокурора Артема Пшонки, екс-прем'єра Миколи Азарова та його сина Олексія Азарова, бізнесмена Сергія Курченка, екс-міністра освіти Дмитра Табачника, екс-міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової та колишнього радника президента Ігоря Калініна. З Віктора Януковича-молодшого санкції були зняті у зв'язку з його загибеллю.

У березні 2015 року Якименка, Олексія Азарова і Калініна виключили зі списку санкцій. Замість них до оновленого списку потрапили екс-перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов, народний депутат Юрій Іванющенко, екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко та екс-міністр енергетики Едуард Ставицький.

Крім того, 8 січня набуло чинності рішення Суду ЄС про зняття санкцій з колишнього першого заступника глави АП Андрія Портнова. Справа Портнова тягнулася майже весь 2015 рік. У лютому минулого року екс-чиновник поскаржився суду ЄС на те, що ГПУ фальсифікувала документи щодо розтрати ним державних коштів. 26 жовтня 2015 року суд ЄС визнав безпідставними санкції проти Портнова та зняв арешт із його майна.

Щойно Клименко з'явиться на території України, він одразу буде заарештований

Щойно Клименко з'явиться на території України, він одразу буде заарештований

28 січня стало відомо, що низка посадовців часів Януковича виграли справу в суді ЄС про зняття санкцій. Ідеться про обох Азарових, Арбузова, Клюєва та Ставицького.

Однак у ГПУ запевнили, що санкції проти них продовжують діяти. Справа у тому, що рішення суду Люксембургу скасувало лише санкції, накладені на низку українських високопосадовців 6 березня 2014 року тривалістю на рік. При цьому весною 2015 року були накладені нові санкції тривалістю до березня 2016 року, які ніхто не скасовував.

5 березня 2016 року набуло чинності рішення Євросоюзу щодо продовження на рік санкцій проти екс-президента України Віктора Януковича і 15 його соратників.

Повʼязані теми:

Наступна публікація