Мені вже смішно слухати розповіді про цю радікулітчицю

Мені вже смішно слухати розповіді про цю радікулітчицю

Колесніченко не вважає себе українофобом

Скандальний регіонал, якого охрестили "головним українофобом", розповів ТСН.ua за що і кому готовий віддати 10 тисяч гривень, про "хворих" людей в парламенті і про "радикулітчицю" Тимошенко.

- Вадим Васильович, після того як у першому читанні був прийнятий ваш законопроект, ви сказали, що Партія регіонів ініціює проведення загальнонаціонального "круглого столу" для обговорення "мовного" питання. Хтось відгукнувся на цю пропозицію? Є якась реакція?

- Мене це, звичайно, дуже здивувало. Ніхто не відгукнувся. Зате весь минулий тиждень наші незалежні засоби масової інформації обговорювали з представниками опозиції, чому ж бійка не відбулася, чому парламент не підпалили ... А представники опозиції зраділи. Кажуть: "Ось, коли буде друге читання, ми і підпалимо, ми і висадимо, ми й не дамо ..." Це хіба нормальний парламентський діалог, коли більшість силою намагається зірвати прийняття закону, який для країни, дійсно, дуже важливий?

- Але, судячи з усього, нормального парламентського діалогу вже точно не передбачається. Представники опозиції заявляють, що не за яких обставин не допустять ухвалення закону в другому читанні. Мовляв, бій програли, але війну виграємо. Ви готові до військових дії?

- Повідомляю, з дурнями ми воювати не збираємося. Ви розумієте, яким треба бути ідіотом, щоб публічно заявляти: ми йдемо на війну! Я як автор законопроекту прошу діалогу. Скажіть конкретно, де ви бачите які порушення? А нам пропонують війну! Нам пропонують мордобій, нам пропонують загрози. Це ви називаєте демократією? Я вважаю, що це дурість, яка не гідна обговорення. Наша робота - писати, говорити, голосувати. Бійки - це не сюди.

- Коли може бути друге читання? Думки з цього приводу розходяться: хтось говорить через тиждень, хтось - восени ...

- Законопроект буде прийматися на наше переконання на цій сесії, до відходу на канікули. Тому що ми б не хотіли, щоб це було пов'язано з виборчою компанією.

- Але це вже пов'язано з виборчою компанією ... І ваші опоненти кажуть, що Партія регіонів знову витягла мовну карту, тому що більше нема чим крити.

- На жаль, жодного грамотного, кваліфікованого опонента я в Україні за останні сім років ще не побачив. На мій превеликий жаль. Жодного панка! Я задаю просте питання: "Скажи будь ласка, де, в якій статті, говориться, що російська мова отримує статус державної?" Відповіді немає.

- Зате російська мова може отримати статус регіональної в 10 областях

- Можу сказати свою точку зору, яка збігається з думкою Кабінету міністрів Ради Європи. Російська мова має в Україні низький, не відповідний статус. Це не позиція Партії регіонів. Це позиція міжнародного співтовариства.

- Вадим Васильович, п'ять років не приймалися ваші законодавчі ініціативи з цього питання, а зараз чомусь прийняли в першому читанні.

- По-перше, крапля камінь точить. По-друге, за п'ять років я став дуже відомим в Європі, в ООН як український правозахисник. Громадську думку треба теж ламати, як серед політиків, так і серед фахівців. Для цього потрібно час.

Свій законопроект я зареєстрував в серпні минулого року. У суворій відповідності з регламентом. Наприкінці грудня ми отримали висновок Венеціанської комісії. 7 лютого цього року парламент проголосував за внесення цього питання до порядку денного. Три тижні тому глава фракції виступив на погоджувальній раді про необхідність голосувати. Литвин був проти. Але ми наполягли... Питання: де тут виборча компанія?

- Чи допускаєте ви можливість, що президент ветує цей закон, щоб зняти напругу в суспільстві?

- Не допускаю.


- Останнім часом за вами закріпилася слава "головного українофоба". Вас такий імідж не обтяжує?

- Повідомляю. Два роки тому я відкрив офіційний конкурс для всіх бажаючих заробити 10 000 гривень з моїх грошей. Треба було довести мені, що я є українофобом або людиною, яка виступає проти української держави або української мови. Дивна річ! За два роки жодної моєї заяви, документа, законопроекту, що доводить це, мені не було надано.

Що це означає? Боротьба проти людини, боротьба проти особистості? А особистість виявилася сильнішою за дурнів. Я силою слова довів, що вони дріб'язкові, незначні люди, які по суті не володіють мовою закону, мовою права, мовою Конституції та мовою захисту прав людини. Мені шкода цих людей.

- У нашому парламенті є дуже хороший книжковий кіоск. Приблизно рік тому я бачила, як ви там купували дуже яскраву, красиву книгу - Російські казки.

- Так, для дитини

- А українські казки ви своїй дитині читаєте?

- На жаль, є така серйозна проблема. У мене дитина живе в російськомовному середовищі. Я не зміг у Києві знайти жодного садка з російською мовою навчання. Тому я був змушений віддати його в український садочок, щоб він мав змогу соціалізуватися. У два з половиною роки він говорив російською мовою, рахував до десяти і знав практично всі букви. Рік перебування в садку зупинив його в розвитку. Дитина замкнулася. Стався розкол у свідомості ...

- Дивно, зазвичай  вважається, що у маленьких дітей блискучі лінгвістичні здібності.

- Я в даному випадку посилаюсь на думку вчених. Виховання і навчання - це різні речі. Це не політика, це дитяча психологія. Я вже про це неодноразово говорив, виховання дитини на нерідній мові знижує його інтелектуальний потенціал від 25 до 60%. Це речі очевидні і зрозумілі. Тут немає необхідності, щось трактувати. Але цей коментар мої опоненти трактують так: "Колесніченко вважає, що навчання дитини українською мовою його дебілізує." Ну, як з таким клоунами вести діалог?! Я посилаюся на думку Ради Європи, на думку парламенту, на думку ООН, а мені кажуть: Колесніченко - українофоб.

- Останнім часом ви стали об'єктом різного роду нападок, то активістка Femen на вас нападе, то депутати з опозиції зривають з вас сорочку. А у вас не виникає бажання, комусь дати по фізіономії?

- Звичайно, виникає. Але від мене цього і чекають. Завдання - вивести мене на маргінес. Українофоб, забіяка, все що завгодно ... Все про що я говорю, безумовно, є правовим і вірним. А якщо немає інтелектуальних аргументів проти мене, значить, потрібна сила. І треба мене змішати з брудом. Але на щастя, поки цього не вдається і не вдасться.

- А що це за історія з вашою тещею, що вона влила своїй підлеглій в горло нашатирний спирт?

- Це все від туди ж! Я не знаю, що це за історія. Коли закінчиться судовий процес, я зможу дати свій коментар. Але можу вам сказати, у мене більше шістдесяти родичів. Їх юридичними і фінансовими справами я не займаюся.

- Давайте трохи змінимо тему. В Україні розпочався чемпіонат з футболу і, як відомо, практично всі європейські лідери відмовляються до нас приїжджати.

- Якщо людина не приїжджає на футбол, значить футбол їй не подобається. Ми ж футбол робимо не для VIP-персон. Футбол робимо для людей, для вболівальників, а інші можуть піаритися скільки влізе. Ми їх не запрошували.

- Але ви ж самі розумієте, що не все так просто. Всі ці VIP-персони вважають, що суди над лідерами опозиції були політично мотивовані. Щодо України все частіше можна почути слово "ізоляція". Це слово вас не лякає?

- Воно мене смішить, бо конкретних юридичних претензій до цих пір не було. Мені, чесно кажучи, вже смішно спілкуватися з європолітиками, які розповідають про цю радікулітчицю. Я задаю питання: "А звідки у вас дані?" Мені відповідають: "А у нас газети пишуть". Я кажу: "Скажіть, будь-ласка, ви, коли хворієте, здаєте аналіз крові? А вам відомо, що ця радікулітчиця не здала аналіз крові! Нікому! Як же їй поставити діагноз? "

З приводу побиття. Я кажу: "Ви можете собі уявити, що з фотографій, зроблених незрозумілим чином, в незрозумілому ракурсі і форматі можна було робити судово-медичні висновки". Відомо, що це сфабриковано…

- Навіть, якщо припустити, що ви маєте рацію. Вас не шокує, що людину з другим рейтингом в країні завернули в простирадло і кудись повезли, як телевізор чи килим?

- Мені не відомо про людину з другим рейтингом в країні, мені відомо про ув'язнену  Тимошенко. Думаю, вам відомо, що Тимошенко систематично порушує правила для засуджених. І на це ніякої реакції немає. Тому питання переміщення для мене не так  важливе. Мені важливо, що побиття не було.

- Чому ви в цьому так впевнені?

- Скажіть, будь ласка, якщо ви хочете залучити когось до відповідальності за побиття, за згвалтування, ви зобов'язані подати судово-медичний висновок. Без цього не можна порушити кримінальну справу. А пан Власенко заявляє: "Я будь-кому надам фотографію". Вам це не смішно? Мені як адвокату, як в минулому слідчому, смішно.

- Як ви вважаєте, наскільки зміниться список Партії регіонів у порівнянні з тим, який був представлений на дострокових виборах у 2007-му?

- Чесно кажучи, я про це навіть не замислювався, можу сказати, що в списку Партії регіонів будуть рейтингові фігури, які є лідерами громадської думки і які викликають повагу і підтримку в Україні.

- У вас, якщо я не помиляюся, округ у Севастополі.

- Так, пишаюся цим. І дуже радий.

- Нещодавно глава Ради міністрів АРК Анатолій Могильов назвав кримських татар діаспорою. Вас цей "ляп" не здивував? Чи можливо, щоб чиновник такого рівня допускав такі помилки?

- У нас же немає багатопрофільних чиновників, які чітко і однозначно можуть знати значення слів. Ви запитаєте всіх 450 депутатів, чи знають вони значення слово "діаспора". Він мав на увазі, що це частина населення України, яка компактно проживає. Наприклад, європейські політики називають російськомовних теж діаспорою. Але я ж не б'ю у дзвони.

- Взагалі на території України є тільки два автохтона (споконвічне населення - Авт.) - українці та кримські татари.

 - Я знаю, що українська держава була створена 20 років тому. На референдумі її створювали особи, що проживають тут. Тому ми тут усі рівні. Тут не може бути в принципі когось більш важливого, когось менш важливого.
Взагалі, неправильно і безглуздо смикати людину за окремі слова. Якщо засоби масової інформації хочуть з цього приводу позлословити - хай злословлять. Це не має ніякого відношення до державної політики.

- До речі, згідно вашого законопроекту Могильову належить вивчити кримсько-татарську мову...

- А в чому проблема? Я коли був депутатом кримського парламенту, ми приймали першу Конституцію, взяли за основу три мови для республіки Крим. І в мене дома лежить кримсько-татарський розмовник, я знав десь до ста слів.

- Не секрет, що багато депутатів, які перед камерами виступають як непримиренні опоненти, поза ефіром абсолютно нормально спілкуються. Є депутати-опозиціонери з якими ви знаходитесь в гарних відносинах?

- Я практично з усіма адекватними людьми перебуваю в нормальних відносинах. Але є два хворих, навіть не буду їх називати. Вони просто обмежені люди, з ними просто говорити нема про що. Вони, до речі, і серед депутатів не знаходять підтримки.

Хоча я ж прекрасно розумію, що бійку розгорнули не через законопроекти. Завдання було отримати місця в прохідній частині списку. Хоча я вам точно можу сказати, їх у наступному парламенті не буде. Їм це не допоможе.

Розмовляла Альона Яхно

Повʼязані теми:

Наступна публікація