"Велика п'ятірка" та Україна розроблять дорожню карту для забезпечення безпеки на Донбасі

"Велика п'ятірка" та Україна розроблять дорожню карту для забезпечення безпеки на Донбасі

Порошенко і лідери "Великої п'ятірки" / Фото: Reuters

Про це повідомив Порошенко у Варшаві.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що "Велика п'ятірка" з Україною розроблять дорожню карту для забезпечення безпеки на Сході України.

Про це він сказав у Варшаві за результатами зустрічі в форматі "Велика п'ятірка плюс Україна", яка відбулася в рамках саміту НАТО, передає УНІАН.



"З понеділка ми розпочинаємо консультації зовнішньополітичних радників за участю міністра закордонних справ Павла Клімкіна по розробці документу, так званої дорожньої карти, де Україна має обговорити ситуацію щодо безпекового компоненту і чіткої прив'язки до того, що має бути безперешкодний доступ для Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, чітка позиція про стале припинення вогню та забезпечення цього режиму через відповідне положення сторін, гарантоване відведення важкої артилерії, взяття під контроль ділянок, де буде відведена важка артилерія", - сказав Порошенко.

Він зауважив, що українська сторона "чітко наголосила на тому, що мають бути звільнені всі заручники, що СММ має мати доступ до всієї окупованої території, до неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону для того, щоб не допустити інфільтрації російських регулярних військ, підрозділів російських найманців, ввезенню техніки, артилерії, боєприпасів, пального, щоб були створені всі умови для початку політичного процесу". "Наша делегація вдячна позиції наших партерів, союзників", - підкреслив він.



Порошенко повідомив, що під час зустрічі з "Великою п'ятіркою" "ми дуже ретельно та довго, більше півтори години вибудовували механізм координації наших зусиль щодо забезпечення скоординованих дій по імплементації Росією взятих на себе зобов'язань". Він звернув увагу на те, що в підсумковому документі Комісії Україна-НАТО було чітко зазначено, що політична частина Мінських домовленостей, включаючи проведення виборів, може бути реалізована виключно після створення необхідних умов безпеки. "Ця позиція знайшла необхідне підтвердження на зустрічі з "п'ятіркою", - наголосив Порошенко.

Як повідомлялося раніше, країни-учасники НАТО затвердили новий комплексний пакет допомоги для України. Він призначений для реформування оборонного сектору. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація