Верховна Рада ухвалила закон про права та свободи переселенців

Верховна Рада ухвалила закон про права та свободи переселенців

Закон про переселенців гарантує дотримання їхніх прав та свобод. / Фото: Getty Images

Закон ухвалений із поправками президента.

Верховна Рада України прийняла закон про посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб з урахуванням пропозицій президента України.

Цей закон спрощує процедуру обліку переселенців. Розширено перелік органів, куди можна звертатися за отриманням про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Це — підрозділ місцевої держадміністрації з питань соціального захисту, центр зайнятості або управління Пенсійного фонду за місцем фактичного проживання переселенця.

Після вступу закону в силу переселенцям не потрібно буде кожні півроку підтверджувати свій статус — довідка внутрішньо переміщеної особи діятиме безстроково. Також закон скасовує необхідність отримувати штамп міграційної служби на довідці.

Пропозиція президента полягає у визначенні органу (посадових осіб), який виявлятиме факти відсутності внутрішньо переміщених осіб за місцем проживання та буде підтверджувати інформацію про їхнє переміщення в межах України. Окрім того, президент запропонував створити механізм перевірки такої інформації та факту тривалої відсутності внутрішньо переміщених осіб за місцем проживання.

Нагадаємо, в Україні зареєстрували 1 млн 563 тис. 530 переселенців із Донбасу, де півтора року триває війна, та анексованого Росією Криму.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація