Верховній Раді запропонували перейменувати Сєвєродонецьк

Верховній Раді запропонували перейменувати Сєвєродонецьк

Фото: УНІАН

Народні обранці зазначають, що назва міста не відповідає нормам української мови та є транслітерованою від російськомовної назви.

Верховній раді України запропонували перейменувати місто Сєвєродонецьк на Сіверськодонецьк.

Відповідний проект постанови зареєстровано на сайті парламенту (реєстраційний номер 5308).

Проект Постанови про приведення назви міста Сєвєродонецьк Луганської області у відповідність до правил українського правопису запропонували нардепи фракції партії "Блок Петра Порошенка".

Народні обранці зазначають, що назва міста не відповідає нормам української мови та є транслітерованою від російськомовної назви "Северодонецк", що є суттєвим аргументом для надання місту вірної україномовної назви, яка підтверджена історичними фактами, зафіксована в офіційних орфографічних виданнях України та відповідає фонетико-морфологічним нормам української мови.

"Залишити назву Сєвєродонецьк прирівнюється до використання Старобєльськ, Бєлгород-Дністровський, Ровно замість умотивованих фонетико-морфологічними нормами української мови Старобільськ, Білгород-Дністровський, Рівне, Сіверськодонецьк", – йдеться у пояснювальній записці.

Автори документу також повідомили, що варто врахувати, що внаслідок російської збройної агресії восени 2014 року місто Сєвєродонецьк стало де-факто обласним центром Луганської області та є, наразі, бастіоном української Луганщини, тому не може носити скальковану з російської мови назву.

Нагадаємо, у Кропивницькому одна з вулиць тепер носить ім'я загиблого прикордонника Олега Паршутіна, який проходив службу в Донецькому прикордонному загоні. Зазначається, що Олег добровільно поїхав на схід захищати Батьківщину, а в цивільному житті він працював в Кіровоградському хлібзаводі. Загинув військовий вночі 31 липня 2014 року в результаті обстрілу з гранатометів бойовиками.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація