Відповідальність за кримські провокації лежить на Росії - Байден

Відповідальність за кримські провокації лежить на Росії - Байден

Фото: Reuters

США не змінили свою позицію щодо санкцій проти РФ.

Президент України Петро Порошенко телефоном поспілкувався з віце-президентом США Джозефом Байденом про ситуацію в Криму

Про це інформує сайт глави держави.

Співрозмовники обговорили ситуацію, яка склалася у зв'язку з провокаційними діями російської сторони в окупованому Криму та ескалацією напруженості на Донбасі. Президент підкреслив, що нещодавні фальшиві заяви Росії щодо терористичної загрози з боку України в окупованому Криму є гібридною провокацією та черговою спробою виправдати подальші агресивні дії Росії та масштабні репресії в Криму, до яких вдається окупаційна влада. Порошенко наголосив на прагненні України уникнути зростання напруженості у зв'язку з безпідставними звинуваченнями Москви.

Джозеф Байден заявив, що американська сторона уважно відстежує всі події навколо кримської провокації, відповідальність за яку повною мірою лежить на Росії. Співрозмовники наголосили, що важливо не дозволити Москві використати ситуацію щодо Криму як вибачення за очевидне невиконання нею Мінських домовленостей.

Сторони погодилися з важливістю продовження діалогу в "нормандському форматі".

Джозеф Байден наголосив на незмінності позиції США щодо невизнання окупації Криму, а також очевидної необхідності збереження санкцій щодо РФ.

Петро Порошенко та Джозеф Байден домовилися перебувати у постійному контакті у зв'язку з агресивними діями Росії.

Нагадаємо, 7 серпня, російські прикордонники перекрили рух на всіх пунктах пропуску на адмінмежі між окупованим Кримом і материковою Україною. У російських ЗМІ почала з'являтися інформація про нібито перестрілці на адміністративному кордоні. Лише вранці 10 серпня всі три пункти пропуску почали працювати в штатному режимі. За ці три дні поблизу админграницы спостерігалася висока активність ЗС РФ.

10 серпня Федеральна служба безпеки РФ заявила про запобігання в окупованому Криму терористичних актів, які нібито були підготовлені Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України.

За інформацією ФСБ, в ніч з 6-го на 7-е серпня 2016 року в районі міста Армянськ була виявлена група "диверсантів", при затриманні якої загинув співробітник ФСБ, а в ніч на 8 серпня 2016 року ще дві групи "диверсантів" нібито здійснили спроби прорватися в Крим, які "прикривалися масованим обстрілом з боку суміжної держави і бронетехнікою збройних сил України". ФСБ запевняє, що під час бою загинув російський військовий.

У Росії заявили, що на місці першої сутички були нібито виявлені 20 саморобних вибухових пристроїв, боєприпаси, міни, гранати і спецзброї. Також ФСБ заявила про ліквідацію "агентурної мережі" української розвідки в Криму з числа громадян України та Росії. Одним з організаторів терактів назвали жителя Запорізької області Євгена Панова, який служив в 37-му окремому мотопихотном батальйоні ВСУ під позивним "Юджин", демобілізувався в серпні минулого року. Брат затриманого українця стверджує, що його викрали на території материкової України і вивезли на окуповану територію.

Суд заарештував Панова на два місяці. Російський президент Володимир Путін заявив, що замість пошуків шляхів врегулювання конфлікту Україна "перейшла до практики терору". Також він пообіцяв, що "безумовно, повз таких речей робити не будемо".

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
"Український" скандал у Вашингтоні
Наступна публікація