Відповіді на головні питання про безвізовий режим України з Євросоюзом: коли, куди та чи для всіх

Відповіді на головні питання про безвізовий режим України з Євросоюзом: коли, куди та чи для всіх

Фото: УНІАН

Безвізовий режим може почати діяти в середині літа.

Цього тижня на українців звалилась добра новина. Навіть фантастична з огляду на всі проблеми України. Безвізовий режим із Європою, здається, ближче, ніж сподівалися. Європейська комісія 20 квітня офіційно закликала Європарламент і Раду ЄС скасувати візовий режим для громадян України, заявивши, що всі необхідні умови Київ виконав.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

КОЛИ ПОЧНЕТЬСЯ БЕЗВІЗОВИЙ РЕЖИМ?

Якщо зовсім коротко – можливо, вже з середини літа. Спочатку це рішення має ухвалити Європарламент – хоча б 55% країн. Потім – Рада ЄС на рівні міністрів. Тут теж не треба згоди всіх: це пов'язано з новими правилами ухвалення рішень у ЄС. Потім іще 20 днів – щоби рішення набуло чинності. Юридично Україну просто перенесуть із так званого "чорного списку" країн, громадянам яких потрібні візи для в'їзду в ЄС, до "білого", які їдуть без віз.

КУДИ БЕЗ ВІЗ ЗМОЖУТЬ ЇХАТИ УКРАЇНЦІ?

У всі держави Євросоюзу, крім Великої Британії та Ірландії – у них особливі умови в Шенгенській угоді. Натомість, як заявили в Єврокомісії, українці зможуть їздити без віз до чотирьох країн, що не належать до ЄС, але входять до Шенгенської зони – Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

ЧИ ДЛЯ ВСІХ УКРАЇНЦІВ БУДЕ ДІЯТИ БЕЗВІЗОВИЙ РЕЖИМ?

Ні. Тільки для тих, хто вже має біометричний паспорт – він відповідає світовим стандартам. На 90 днів кожних півроку, із бізнесовою, туристичною та сімейною метою, як пояснили в Єврокомісії. Тобто, для тривалого навчання там треба буде отримати спеціальну довгострокову візу. І ще одна неприємність: навіть із біометричним паспортом при собі варто мати зворотний квиток, або бронь готелю, або e-mail із запрошенням. В Україні – війна. Прикордонники будуть пильнішими. І вони мають право остаточного рішення й можуть повернути вас назад, попри всі плани та витрати. Прямо з аеропорту, в який ви вже прилетіли.

ЩО З ЦЬОГО ТИМ, ХТО НА ЗАКОРДОННІ ПОЇЗДКИ ПРОСТО НЕ МАЄ ГРОШЕЙ?

По-перше, тепер можна мріяти. Ці подорожі стануть дешевшими. Не треба купувати візи та ще й переплачувати посередникам. Можна планувати поїздку самому, зекономивши на турфірмах, та й квитки наперед коштують менше: і на автобус, і на літак. Тобто поїхати до родичів, друзів та й просто подивитись, яка вона, та Європа, стане все-таки простіше.

І це буде реальним зближенням України з Європою. Яка сама переконається, що боятись українців, як мігрантів, не варто, бо наші часто їдуть і вчитись, і мандрувати. Фактично це рішення – підтримка Києва після Нідерландів. І міністри закордонних справ 12 країн ЄС уже закликали надати Україні безвізовий режим без зволікання.

Безвізовий режим: куди, коли і як

Безвізовий режим: куди, коли і як

Повʼязані теми:

Наступна публікація