Вихід Британії загрожує ЄС розпадом - Туск

Вихід Британії загрожує ЄС розпадом - Туск

Фото: Reuters

Лондон наполягає на поступках.

Глава Європейської ради Дональд Туск заявив, що в разі рішення Британії вийти з ЄС Євросоюз зіткнеться з реальним ризиком розпаду.

За словами Туска, зараз настав вирішальний момент в переговорах з Британією щодо її подальшого членства в ЄС, і обговорення цього питання вимагає обережності.

Раніше британський прем'єр-міністр Девід Кемерон зажадав від Брюсселя піти на ряд поступок до проведення референдуму про членство Британії в Євросоюзі.

Лондон наполягає на поступках, які стосуються в тому числі і скасування допомоги трудовим мігрантам з країн Євросоюзу. Британія також хотіла б зафіксувати юридично тезу про те, що рух до "все більш тісного союзу" не означає зобов'язання країн ЄС рухатися до все більш тісної політичної інтеграції. Оглядачі припускають, що Кемерон офіційно оголосить про референдум вже 22 лютого, після саміту Євросоюзу 18-19 лютого, на якому лідери ЄС імовірно схвалять пакет компромісів між Британією та рештою союзу. Референдум же, як припускають аналітики, буде призначений на 23 червня.

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон на початку лютого заявив в парламенті, що "нічого не виключає" у відносинах країни з ЄС, якщо сторонам не вдасться юридично закріпити викладені Євросоюзом компромісні пропозиції.

Європейський союз постав перед загрозою розпаду, тож необхідно докласти зусиль, щоб зберегти його.

Про це заявив президент Європарламенту Мартін Шульц.

Нагадаємо, що у 2016 році британці будуть вирішувати долю членства в ЄС. Втрата третього за величиною члена для Євросоюзу буде катастрофою не тільки символічно. Економічно він втратить одного з найбільших платників, який хоч і відсутній у валютному союзі, але тісно пов'язаний з багатьма країнами ЄС, особливо з Ірландією, а також з Німеччиною. У зовнішній політиці відчутною стане втрата  могутньої підтримки ЄС у військовому секторі, особливо під час проблемного сусідства з конфліктами від Північної Африки до України. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація