Вільна у неволі. За що ювілярку Надію Савченко полюбили мільйони

Вільна у неволі. За що ювілярку Надію Савченко полюбили мільйони

Фото: Reuters

11 травня льотчиця святкує день народження.

Льотчиці, військовополоненій та Герою України Надії Савченко сьогодні виповнюється 35 років, і це другий день народження, який вона зустрічає в російській в'язниці. За ці майже два роки Надія вразила весь світ силою свого духу. Її називають "незламна" і підтримують у багатьох країнах, навіть у тій, яка стала для Наді темницею

Її прізвище вже увіковічують у назвах українських вулиць. Безстрашний воїн, талановита майстриня та модниця. За які, часом зворушливі, а часом дуже зухвалі вчинки Надю полюбили мільйони, згадав ТСН.ua.

Як "радувала" своїх суддів

На судових засіданнях Савченко поводилась зухвало. Говорила виключно українською мовою, сперечалася та активно не погоджувалася з почутою брехнею. Одного разу "замість тисячі слів" - показала суддям непристойний жест

Іншим разом, аби довести, що фейковий свідок не може її пам'ятати, оскільки її перевозили із мішком на голові, – вдягла на голову торбу з українською символікою. 

Фото: Марк Фейгін / Twitter

Чимало засідань у справі Савченко відбувались під звуки українського гімну, який співала Надія та її підтримка у судовій залі. Текст головної української пісні навіть вивчили росіяни – вони співали гімн після першого дня оголошення вироку льотчиці. А на оголошенні вироку Надя заспівала свою версію революційного хіта "Горіла шина, палала", текст якої присвятила суддям.

Савченко заспівала революційну пісню під час оголошення вироку

Савченко заспівала революційну пісню під час оголошення вироку

Як то кажуть, "поганий приклад – заразливий". Подібні "диверсії" у суді і не тільки влаштовувала не тільки Надія. Наприклад хтось назвав одну з Wi-Fi мереж у суді лайливим прізвиськом російського президента.  А в центрі Москви вивішували плакат на підтримку Савченко

За такі витівки Надію не раз карали – тюремники не пускали до неї адвокатів та консулів, розірвали особистий щоденник  та забороняли огляд українськими лікарями з формулюванням "через зухвалу поведінку"

Як обирала свої національні вбрання

Савченко має не тільки військову освіту, вона також опанувала фах модельєра-дизайнера.  Можливо тому своєму зовнішньому вигляду приділяла особливу увагу. Обирала завжди "дратівливі" для російських суддів костюми. Традиційно вона з'являлась у футболці з українським тризубом. Одного разу вони з сестрою вдягли однакові кофти із українським гербом, але різного кольору. 

Фото: Twitter/Семён Закружный

Нерідко її можна було бачити на засіданнях у вишиванці – коли вона вперше прийшла до суду у національній сорочці, початок засідання затримали на півтори години. 

Фото: Reuters

А до важливої промови у ході судового процесу Надя підготувалась особливо ретельно – Віра привезла їй з Києва персонально пошитий аутентичний національний костюм, який складався зі спідниці, вишиванки та пальта.

Фото: Фото Валентини Мудрик/ТСН
 

Надя надихнула і свого адвоката Іллю Новікова вдягти українську сорочку – на День вишиванки адвокат приїхав до СІЗО у розшитому одязі. 

Фото: Facebook.com/Ілля Новіков

Як діяльно нудьгувала у СІЗО

Льотчиця полюбляє майструвати різноманітні вироби своїми руками. Цьому багато часу приділила у камері: складала орігамі, зробила з паперу цілий ляльковий театр, який потім передала в Україну – школярі поставили виставу за сценарієм Наді. 

"Чіполіно" з українськими мотивами - Савченко створила за ґратами ляльковий театр

"Чіполіно" з українськими мотивами - Савченко створила за ґратами ляльковий театр

Не забула льотчиця і про "любих" суддів – на передноворічному засіданні подарувала їм власноруч створену ялинку

Фото: ТСН.ua

Крім того, задовгі місяці у СІЗО Савченко встигла намалювати детальні карти, на яких докладно зобразила процес свого викрадення, написати книгу, змінити крани у ізоляторі власним коштом та навіть допомогти перевести грошей на порятунок постраждалого у пожежах Забайкалля

Як святкуватиме ювілей

На день народження до Надії їде мама - Марія Іванівна. Вона везе доньці яблука, мандарини, апельсини і навіть баночку чорної ікри. Сподівається привітати іменинницю особисто. Також до неї прилетять адвокати – Марк Фейгін та Микола Полозов. Не зможе відвідати Надію у цей день адвока Ілля Новіков – він завтра захищає українців Карпюка та Клиха у суді Чечні. У Києві тим часом сестра Віра організовує запуск повітряних ліхтариків на честь ювілярки – ймовірно Надя побачить записи святкової акції. А поки Надія пригадує повітряні кульки, які нещодавно перед вікнами її камери запускали сестра Віра, друг Олег та кореспонденти ТСН.

Під вікнами камери Савченко випустили повітряні кульки

Під вікнами камери Савченко випустили повітряні кульки

Повʼязані теми:

Наступна публікація