Остаточний вирок: Росія засудила Савченко до 22 років ув'язнення

Остаточний вирок: Росія засудила Савченко до 22 років ув'язнення

Надія Савченко / Фото: Reuters

Російський суд два дні читав своє рішення у справі українки.

Сьогодні, 22 березня, російський суд ухвалив рішення засудити українську льотчицю Надію Савченко до 22 років ув'язнення, передає кореспондент ТСН з судової зали.

Суддя зачитав, що було враховано всі докази прокурорів та "свідків" у справі, а доказову базу адвокатів відкинули. Так само не взяли до уваги, що льотчиця є народним депутатом та делегатом ПАРЄ.

"Неможливо погодитися з доводами захисту про те, що обстріл проводився не по мирних, а по військових цілях", — зачитав суддя.

Надію визнали винною за трьома статтями: за "вбивство" присудили 18 років, за "замах на вбивство" мирних громадян – 4 роки і штраф за "незаконний перетин кордону". Таким чином у сукупності Росія хоче, аби Надія відсиділа 22 роки у тюрмі і сплатила 30 тисяч рублів штрафу.

Тепер за процедурою Надія має 10 днів на оскарження вироку після чого він, за російським законом, набуде чинності. Напередодні Савченко заявила, що одразу після набуття вироком чинності відновить сухе голодування.

Українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила у полон до бойовиків у Луганській області.

Слідчий комітет РФ звинувачує Надію Савченко у нібито пособництві вбивству двох і більше осіб і в незаконному перетині державного кордону. 13 липня офіційний представник СК Володимир Маркін заявив, що Надію Савченко можуть засудити до 25 років ув'язнення. За його словами, із урахуванням зібраних доказів слідчі перекваліфікували дії обвинуваченої, і тепер вона понесе відповідальність не як поплічник, а як співвиконавець вбивства.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі. За словами самої українки, терористи відвезли її до Луганська, а потім із мішком на голові перевезли до Красного Луча, звідки доправили до російського міста Богучар.

Із 13 грудня 2014 року льотчиці почала голодування, яке тривало 83 дні. За час голодування вона схудла на понад 20 кілограмів. 2 березня 2015 року Порошенко присвоїв льотчиці звання "Герой України". У свої 34 роки Савченко стала народним депутатом України і депутатом ПАРЄ від України.

18 січня 2016 року в суді російського Донецька був допитаний боєць АТО Іван Руснак. За його словами, 17 червня 2014 року сепаратисти підбили БТР українських військових. Після чого бійці зайняли оборону і почали відходити. У цей момент на них вийшла Савченко. У Надії не було з собою рюкзака з біноклем і рацією, а було розвантаження з медпакетами, якими вона надала першу допомогу.

4 березня Надія Савченко, яку утримують в СІЗО в РФ, оголосила сухе голодування. Адвокати льотчиці повідомили, що стан її здоров'я значно погіршився - Савченко почала страждати на лихоманку та тахікардію і лише за одну добу втратила чотири кілограми.

Під час заключного слова незаконно ув'язнена українка проголосила, що у Росії неодмінно буде свій Майдан і показала судові середній палець.

"Майдан у Росії буде! Путін всіх не посадить. Хотіли останнє слово? Ось воно", - сказала вона.

Вирок Надії Савченко призначили на 21 та 22 березня.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Наступна публікація