Вирок Савченко. Експерти розповіли, коли в Україну повернеться Надія

Вирок Савченко. Експерти розповіли, коли в Україну повернеться Надія

Фото: Getty Images

У Росії нарешті завершилася судова вистава з полоненою українською льотчицею Надією Савченко. 

22 березня російський суд ухвалив рішення засудити Савченко до 22 років ув'язнення і 30 тис. рублів штрафу. Перша дія вистави під назвою "Суд" завершилася, розпочалася друга - "Колонія".

 

Як довго ще Надія поневірятиметься у Росії, ТСН.ua запитав у політологів. Експерти вважають, що вирок був очікуваний, а ось щодо подальших дій російського лідера думки трохи розійшлися.

Фото: УНІАН
Володимир Фесенко, голова Центру політичних досліджень "Пента":

- Добра новина в тому, що цей судовий фарс закінчився. Оскільки вже є вирок, то зараз значно активізуються дії й української сторони, й потенційних міжнародних посередників, які будуть домовлятися з росіянами про обмін Савченко або про іншу форму звільнення. Раніше росіяни казали, про це було відомо, що будь-які перемовини про звільнення Савченко можуть бути лише після винесення вироку, не раніше.

На яких умовах звільнять Савченко - зараз немає сенсу гадати. Певні варіанти є, деякі озвучувалися, наприклад, обмін Савченко на російських спецназівців, яких захопили на Сході України. Можуть бути й інші варіанти. Це питання переговорів.

Вже зараз починається візит держсекретаря США Джона Керрі у Москву. І департамент США вже повідомив, що тема Савченко буде обговорюватися на цих переговорах. Думаю, що це відбуватиметься й на інших рівнях, за участі європейських країн. Питання посередників дуже важливе, тому що, скоріш за все, вони шукатимуть нестандартну форму звільнення.

Я не вірю, що Путін просто так її помилує. Це буде обмін або непряме звільнення. Наприклад, Путін може не одразу її звільнити, а почекати, навіть відправити її в якусь колонію, як Сенцова і Кольченка, щоб продемонструвати, мовляв, я плюю на всю міжнародну спільноту. А вже ближче до дати розгляду питання продовження санкцій проти Росії, у травні-червні, Путін може зробити такий "гуманітарний" жест, щоб продемонструвати своє "миролюбство".

Водночас обміну на санкції не буде. Це не та ситуація, коли "я звільняю Савченко - ви скасовуєте санкції". Проти цього буде і сама Савченко. Як казав літературний класик, "торг здесь неуместен".

Фото: Facebook/Євген Магда
Євген Магда, директор Центру суспільних відносин:

- Вирок очікуваний, тому що Савченко була інтегровна у російський медійний простір і на її прикладі російська влада демонструвала, що вона спроможна захищати своїх громадян і карати тих, кого вона називає їхніми вбивцями.

Однак тепер, після вироку, дійсно відкриваються можливості для обміну. Тому що до вироку обміняти людину, проти якої не закінчена ця процедура, жодної змоги не було. Але я думаю, що російська влада не буде поспішати з обміном. Навпаки, вона буде тягнути і демонструвати, що Україна здає своїх, що Україна не захищає Савченко. Тобто вона намагатиметься розвернути вістря інформаційного удару проти української влади. І від того, наскільки українська влада буде переконливою, насамперед перед власними громадянами, залежить, чи зможе вона цей удар відбити.

Терміни, протягом яких Росія тепер утримуватиме Савченко, визначатиме політична доцільність, а не якісь юридичні нюанси.

Обмін на ГРУшників виглядає найбільш очевидним варіантом. Інших варіантів я не бачу. Наприклад, ідея засудити Віктора Медведчука й обміняти його на Савченко - це лише фантазія. Після того, як відпустили Антона Шевцова із зали суду, подібні речі виглядають дещо фантазійно.

До речі, у Росії зараз є можливість багато говорити про боротьбу із тероризмом завдяки сьогоднішнім терактам у Брюсселі і відсувати проблему Савченко на другий план.

Генпрокуратура готує кримінальну справу щодо російських суддів, які засудили Савченко

Генпрокуратура  готує кримінальну справу щодо російських суддів, які засудили Савченко

Фото: УНІАН
Олександр Палій, політолог:

- Вирок Савченко нічого не значить, тому що в Росії суду немає. В Росії був так званий "Шемякін суд". А справедливої судової системи за всю історію Росії ніколи там не було. Тому чекати справедливості у процесі Савченко було наївністю. Насправді, її могли обміняти і до вироку, і після вироку. Це Росія, в якій ніяких прав немає.

Обмінювати Савченко на ГРУшників - це не зовсім правильно, тому що вона не вбивала на території Росії нікого. Чесно кажучи, це вимушений крок. Я розумію цю пропозицію, бо Савченко хочуть повернути. Але люди в Росії не мають думати, що можна приїхати в Україну, постріляти "хохлов" і поїхати назад.

Зараз українській владі треба знайти якихось інших кандидатів на обмін, наприклад, диверсантів, агентів чи шпигунів, які цінні для Росії. Заарештувати їх - й обміняти. Можливо, конфіскувати майно у російських інвесторів, які не виконують своїх зобов'язань.

Чи погодиться на такі умови Путін? На них треба діяти лише тиском. Жодна дипломатія на Росію не діє. Чим більше ми матимемо важелів, тим краще.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація