Вирок Савченко. У Росії суд назвав українського депутата організатором вбивства журналістів

Вирок Савченко. У Росії суд назвав українського депутата організатором вбивства журналістів

У суді заявили, що Сергій Мельничук "керував злочином і забезпечив Савченко спорядженням".

Сьогодні, 21 березня, в Росії суд визнав організатором вбивства російських журналістів на Донбасі народного депутата України, командира батальйону "Айдар" Сергія Мельничука.

Як пише ТАСС, про це заявив суддя під час оголошення вироку Надії Савченко.

"Мельничук, будучи організатором вчинення злочину, будучи командиром батальйону "Айдар", згідно з раніше розробленим планом, керував злочином і забезпечив Савченко спорядженням", - вважає суд.

Повідомляється що "невстановлені військовослужбовці збройних сил України, за узгодженням з Мельничуком, за участю Савченко з метою вбивства необмеженого числа цивільних осіб, загальнонебезпечним способом з причин ненависті та ворожнечі щодо соціальної групи, виробили не менше шести пострілів осколково-фугасними снарядами з трьох артилерійських гармат - гаубиць Д-30".

Крім того, повідомляється, що кримінальну справу стосовно командира батальйону "Айдар" та інших невстановлених осіб з числа збройних сил України виділено в окреме провадження.

Українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами в зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила в полон до бойовиків у Луганській області. 8 липня стало відомо, що її утримують у воронезькому СІЗО в Росії.

Слідчий комітет РФ пред'явив Надії Савченко остаточне звинувачення у нібито пособництві вбивства двох і більше осіб в незаконному перетині державного кордону. 13 липня офіційний представник СК Володимир Маркін заявив, що Надію Савченко можуть засудити до 25 років ув'язнення. За його словами, з урахуванням зібраних доказів слідчі перекваліфікували дії обвинуваченої, і тепер вона понесе відповідальність не як пособник, а як співвиконавець вбивства.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетна до загибелі журналістів, оскільки потрапила в полон ще до їх загибелі. За словами українки, терористи відвезли її в Луганськ, а потім з мішком на голові перевезли в Червоний Промінь. Вже звідти доставлено в російське місто Богучар.

З 13 грудня 2014 року льотчиця початку голодування, що тривала 83 дні. За час голодування вона схудла більше, ніж на 20 кілограмів. 2 березня 2015 року Порошенко присвоїв льотчиці звання "Герой України". В свої 34 роки Савченко стала народним депутатом України і депутат ПАРЄ від України.

18 січня 2016 року в суді російського Донецька був допитаний боєць АТО Іван Руснак. За його словами, 17 червня 2014 сепаратисти підбили БТР українських військових. Після бійці зайняли оборону і почали відходити. У цей момент на них вийшла Савченко. У Надії не було з собою рюкзака з біноклем і рацією, а були розвантаження з медпакетом, якими вона надала першу допомогу.

4 березня Надія Савченко, яку утримують в СІЗО в РФ, оголосила сухе голодування. Адвокати льотчиці повідомили, що стан його здоров'я значно погіршився - Савченко почала страждати від лихоманки і тахікардії і тільки за одну добу втратила чотири кілограми.

Під час заключного слова незаконно ув'язнена Українка проголосила, що в Росії обов'язково буде свій Майдан і показала суду середній палець.

"Майдан в Росії буде! Путін всіх не посадить. Хотіли останнє слово? Ось воно", - сказала вона.

Вирок Надії Савченко призначили на 21 і 22 березня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація