Вироком Савченко російська влада показала своє божевілля – Алексієвич

Вироком Савченко російська влада показала своє божевілля – Алексієвич

Фото: Reuters

Лауреат Нобелівської премії прокоментувала вирок російського суду.

Нобелівський лауреат з літератури Світлана Алексієвич вважає, що вироком Надії Савченко російська влада показала своє божевілля.

"Це вже не просто злочин влади, це якесь божевілля влади, яка вже перебуває у якомусь екстазі від своїх можливостей і від своєї безкарності. Адже всім очевидно, що це політичний процес, який не має під собою жодних підстав. Що судять не Надію Савченко, а судять Україну. Україні хочуть показати, світу хочуть показати, що, мовляв, ніхто нам не указ. Але все це нагадує якесь божевілля. Якусь агонію. Адже політика все ж, як би там не було, – це розумні дії в певній мірі. А це все навіть не розумно", - сказала вона Радіо Свобода.

Алексієвич каже, що захоплюється мужністю Надії Савченко і сподівається, що світова спільнота переможе у боротьбі за неї.

"Ми всі захоплені мужністю Надії, ми всі її не залишимо і будемо далі за неї всі боротися. І все-таки я сподіваюся, що ми переможемо. Ну, не можуть же вони бути сильніші за всіх нас", – сказала Світлана Алексієвич.

22 березня російський суд ухвалив рішення засудити українську льотчицю Надію Савченко до 22 років ув'язнення. Надію визнали винною за трьома статтями: за "вбивство" присудили 18 років, за "замах на вбивство" мирних громадян – 4 роки і штраф за "незаконний перетин кордону". Таким чином у сукупності Росія хоче, аби Надія відсиділа 22 роки у тюрмі і сплатила 30 тисяч рублів штрафу.

Президент України Петро Порошенко прокоментував вирок російського суду та заявив про готовність обміняти Савченко на затриманих на Луганщині співробітників ГРУ. Судовий процес у Росії глава держави назвав "ганебним судилищем" і наголосив, що Україна ніколи не визнає вироку.

Водночас її адвокат Ілля Новіков повідомив, що Генеральна прокуратура України готує підозру трьом суддям суду міста Донецьк у Ростовській області.

Російський суд оглосив вирок Надії Савченко - 22 роки в’язниці

Російський суд оглосив вирок Надії Савченко - 22 роки в’язниці

Повʼязані теми:

Наступна публікація