"Включили ігнор". Як російські ЗМІ відреагували на міжнародні рішення щодо Криму

"Включили ігнор". Як російські ЗМІ відреагували на міжнародні рішення щодо Криму

Фото: Getty Images

Журналісти країни-агресора поки що сухо - у формі новинних заміток - освітлюють рішення прокурора суду в Гаазі і одного з основних комітетів ГА ООН.

15 листопада стало відомо, що прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда у своєму звіті щодо попереднього розслідування української справи визнала ситуацію на території Криму і Севастополя рівнозначною міжнародному збройному конфлікту між Україною і Російською Федерацією. В документі дії Росії на півострові в березні 2014 року визнані окупацією.

Тим часом російські ЗМІ, очевидно, вважають цю тему несуттєвою, оскільки вирішили або проігнорувати новину, або обмежитися короткими або трохи розширеними повідомленнями про доповідь прокурора Міжнародного трибуналу.

Так, одні з найголовніших інформагентств країни - ТАСС й Интерфакс - взагалі не опублікували навіть короткої замітки. РИА Новости подало новину під заголовком "Прокурор МКС прирівняла приєднання Криму до збройного конфлікту" (така назва загалом типова для всіх інших російських медіа). Наприкінці матеріалу редактори вказали, що "Росія не потрапляє під юрисдикцію МКС, оскільки підписала, але не ратифікувала Римський статут".

"Перший канал" проігнорував тему, а ось такі пропагандистські ЗМІ як Russia Today, Росія 24 і НТВ зробили короткі сюжети в ефірі новинних програм і опублікували замітки на своїх сайтах. Також новиною про звіт прокурора повідомив телеканал "Дождь".

Друковані видання "Известия" і "Российская газета" (а також їхні сайти) проігнорували документ про окупований Крим. Примітно, що оминула його увагою опозиційна "Новая газета", а "Независимая газета" опублікувала новину сьогодні, 16 листопада.

Коммерсантъ, Комсомольская правда, Ведомости, Аргументы и факты написали про звіт короткі нотатки.

З інтернет-ЗМІ пропагандистський Life та сайт lenta.ru вчора не згадали про документ МКС, Meduza опублікувала новинну замітку, як і РБК та NEWSru.com.

Детальніше про звіт прокурора МКС читайте у матеріалі Велика перемога права над РФ. Що означає звіт Гааги про окупований Крим.

Сьогодні вночі, 16 листопада, Третій комітет Генеральної асамблеї ООН схвалив українську резолюцію щодо прав людини в окупованому Криму. Документ буде розглянутий на засіданні 71-ї сесії ГА ООН. Уперше в документах ООН Росія називається країною-окупантом, а АР Крим і Севастополь тимчасово окупованою територією.

Однак російські медіа вирішили проігнорувати цей момент. В той же час вони акцентували на коментарі директора департаменту МЗС РФ з прав людини Анатолія Вікторова, який виступив на засіданні комітету і назвав резолюцію "пропагандистською, такою, що не має нічого спільного з реальною ситуацією в Криму". Приміром, так його слова представило агентство Интерфакс-Россия. РИА Новости написало, що "Вікторов назвав український документ "марною пропагандистською листівкою". Meduza опублікувала його слова про те, що "жителі Криму прийняли рішення про приєднання до РФ "на історичному референдумі".

ООН прийняла резолюцію про права людини в Криму

ООН прийняла резолюцію про права людини в Криму

Повʼязані теми:

Наступна публікація