"Вони обрали нас, давайте оберемо їх". Про що пишуть голландські ЗМІ напередодні референдуму

"Вони обрали нас, давайте оберемо їх". Про що пишуть голландські ЗМІ напередодні референдуму

Фото: Reuters

ТСН.ua проаналізував матеріали місцевих ЗМІ, які стосуються питання асоціації України з ЄС.

Напередодні референдуму голландські ЗМІ публікують результати опитувань громадської думки. Прихильники та супротивники асоціації України з Євросоюзом розділилися приблизно порівну.

Так, за даними останнього опитування від 1 квітня 30% голландців ставляться до асоціації позитивно, 37% негативно, ще 33% не визначилися. 

Перші оперують економічними аргументами: вони розуміють, що торгувати Нідерландам з Україною стане легше (49% опитаних), і це позитивно позначиться на економіці їхньої країни (41%).

Водночас супротивники асоціації наголошують на тому, що в Україні панує корупція - і це їх відлякує більш за все інше (59% опитаних). Також голландці стороняться України, бо не хочуть погіршення відносин ЄС з Російською Федерацією (26%), або ж виступають загалом проти ЄС та його розширення (23%).

Корупція в Україні видається голландцям дійсно великою проблемою. Цій тематиці місцеві видання присвячують окремі статті.

"Якщо вас на дорозі у Києві зупинили поліцейські, ви вже не даєте великі хабарі, а просто сплачуєте штраф. Тим не менш в Україні ще багато корупції. Раніше там були вкрадені мільярди, зараз "губляться" мільйони", - пише видання de Volkskrant та нагадує, що однією з головних причин Революції Гідності стала саме корупція. 

Референдум про ЄС і Україну стартував за дивних обставин

Референдум про ЄС і Україну стартував за дивних обставин

Водночас видання публікує авторів, які однозначно висловлюються за асоціацію ЄС з Україною. Так, перший віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерманс наголосив, що основною проблемою Європи зараз є нестабільність на зовнішніх кордонах, яку можна вирішити лише за рахунок стабільних сусідів, як наприклад України, яка "відкрита для імпорту стабільності". На думку Тіммерманса, це можна здійснити за рахунок ефективних реформ в Україні.

"Багато українців мріють про життя, як у нас. Ми маємо розцінювати це як комплімент. Кінець-кінцем, головна причина, чому 6 квітня я проголосую "так" - це переконання, що слід поважати бажання переважної більшості українського народу. Вони самі визначають те, що в їхніх інтересах, а не хтось у Москві чи в Брюсселі. І вони обрали нас, давайте також оберемо їх", - цитує de Volkskrant першого віце-президента Єврокомісії Франса Тіммерманса.

Тим часом ЗМІ констатують "невдачі компанії за Україну". Поки активісти, які закликають голландців голосувати проти асоціації, здійснюють турне містами Нідерландів, сайт їхніх опонентів піддається DDoS-атакам, пише видання NOS.

Деякі голландські експерти зазначають, що для вирішення питання угоди України з ЄС референдум не є доцільним. Адже його промоутери, по суті, підміняють одне питання іншим, а саме - чи підтримуєте ви Євросоюз як такий. Про це виданню NOS заявив доцент конституційного та адміністративного права Вітце ван дер Вуд. Він називає референдум "рецептом розчарування" - його можливості обмежені, адже громадяни не можуть пояснити, чому вони голосують за чи проти.

Видання NRC зазначає, що супротивники ратифікації угоди насправді виступають не суто проти України, а скоріше проти розширення Євросоюзу. Промоутери референдуму вбачають у політичній частині угоди докази прагнення України до повноправного членства у ЄС в майбутньому, тож вирішили перекрити цей можливий шлях вже зараз. 

Водночас прихильники асоціації стверджують, що питання членства України в ЄС - зараз не на часі. "Вони вказують на багато інших угод про асоціацію, які ЄС укладав раніше, і заявляють, що будь-яка європейська країна, яка хоче приєднатися до ЄС, повинна відповідати так званим Копенгагенським критеріям. Вони включають, зокрема, повагу до верховенства права та прав людини, а також функціонуючу ринкову економіку та стійке до корупції управління", - пише видання NU.nl. 

Крім того, противники України ставлять і більш болючі запитання. Навіщо нам країна, у якій триває війна? Чи не розповзеться корупція з України і чи не заразить Нідерланди? На ці запитання місцеві журналісти пропонують громадянам самим шукати відповіді - перед тим, як проголосувати.

Зазначимо, що референдум у Нідерландах відбудеться у середу, 6 квітня. На проміжному етапі голоси підраховуватимуть за допомогою спеціального додатку. Проте кінцеві результати референдуму рахуватимуть вручну, їх оголосять у п'ятницю, 8 квітня. Якщо явка складатиме менше 30%, референдум буде визнано недійсним.

Повʼязані теми:

Наступна публікація