ВРУ підтримала скандальний закон про прокуратуру

ВРУ підтримала скандальний закон про прокуратуру

Фото: УНІАН

Документ набрав конституційну більшість.

Народні депутати підтримали конституційною більшістю в другому читанні та в цілому законопроект № 4055 "Про прокуратуру".

Рішення набрало 302 голоси. 

Документ після внесення відповідних поправок має забезпечити прозорість в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з метою виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду. 

Згідно із проектом, як повідомляє сайт ВРУ, керівник отримує право самостійно приймати на роботу та звільняти з роботи працівників прокуратури, які не є прокурорами. Законопроектом також пропонується встановити вимоги до членів конкурсної комісії, зокрема ними повинні бути особи, які мають, серед іншого, значний досвід діяльності у сфері запобігання і протидії корупції. Головою конкурсної комісії повинен бути загальновизнаний та авторитетний експерт, яка має багатий досвід, зацікавленість або відомий своїми діями на підтримку боротьби з корупцією.

Конкурсна комісія рекомендуватиме по одній кандидатурі на посади першого заступника та заступника керівника САП керівнику САП, який вноситиме їх на призначення на розгляд Генерального прокурора України.

Раніше посол ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що документ міститься забагато дискреційної влади генерального прокурора, що "дозволяє йому відхиляти кандидатури на посаду спеціалізованого антикорупційного прокурора, якого призначає незалежна відбіркова комісія".

Президент України закликав ВРУ ухвалити всі законопроекти, які відкривають шлях України до набуття безвізового режиму з країнами ЄС.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація