Все робиться під тиском. Томбінський розкритикував старт е-декларування в Україні

Все робиться під тиском. Томбінський розкритикував старт е-декларування в Україні

Фото: Getty Images

У ЄС наголошують, що українська влада не дослухається до народу. 

Глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський розкритикував український уряд через провальний старт запуску системи електронного декларування доходів чиновників.

Про це повідомляє Ukraine today.

Він наголосив, що українська влада відреагувала на скандал довкола запуску е-декларування лише після втручання міжнародних організацій.

"Тиск з боку українського народу, від громадянського суспільства, почався з першого дня запуску системи без належної сертифікації. Але тільки після втручання іноземних партнерів України - таких, як ЄС і МВФ, ми почули (реакцію – Ред.) від президента Порошенка. Хіба це не дуже тривожний сигнал, що українська влада не слухає свого власного народу?", - наголосив Томбінський.

На його думку, українським чиновникам слід було одразу запустити систему як слід і не втрачати довіри людей.

"Було б набагато краще, якби це все було зроблено правильно з самого початку, і щоб українські лідери, які відповідають за систему, зрозуміли би, що має бути зроблено в межах системи без нашого тиску. Існує певний кредит довіри. Якщо все зроблено під тиском, то недовіра залишається, тому що тоді люди, як і раніше, будуть дуже обережно стежити за розвитком України через цю річ - можливо, є якісь приховані пастки в системі, хтось хотів би уникнути цього, і, відтак, все робиться тільки під тиском", - пояснив глава представництва.

Томбінський висловив думку, що влада України має робити значно більше для того, аби їй довіряли.

"Мова йде про прихильність і довіру, що має величезне значення в політичних відносинах, і я думаю, Україна повинна інвестувати набагато більше і українське керівництво повинно інвестувати набагато більше в отримання довіри, а не літати на мінімально можливому рівні прийняття", - резюмував він.

Нагадаємо, в понеділок, 15 серпня, запрацювала система електронного декларування статків чиновників у тестовому режимі.

Щоправда, за два дні до її запуску Держслужба спецзв'язку та захисту інформації відмовила розробникам в атестаті. У Держслужбі нарікнули на низький рівень захисту програмного забезпечення системи.

Через це в розробників електронного декларування виникли сумніви щодо вчасного запуску системи. У суботу, 13 серпня, після екстреного засідання НАЗК у Києві Наталія Корчак заявила, що інтерфейс подання декларацій не активують, допоки не одержать атестат. Днем пізніше у НАЗК повідомили, що попри все систему таки запустять.

Своєю чергою, президент Петро Порошенко не захотів і чути про перенесення дати запуску системи, про що він повідомив у своєму Facebook.

Натомість прем'єр-міністр України Володимир Гройсман встановив термін запуску системи електронного декларування чиновників та пригрозив звільнити відповідальних у разі невиконання доручення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація