Все, що потрібно знати про історичний візит Обами на Кубу

Це перший візит глави США в карибську державу за 88 років.

Президент США Барак Обама в неділю, 20 березня, прибув на Кубу з дводенним візитом.

Його літак приземлився в аеропорту Гавани.

По прильоту глава держави привітав жителів Острова Свободи на місцевому жаргоні. "¿Que bolá Cuba?", — написав він у Twitter, зазначивши, що чекає зустрічі з кубинським народом.

"Це історичний візит і історична можливість", — заявив він. Американський лідер також зазначив, що його візит на Кубу це "лише перший крок" в нових відносинах з Кубою.

Значення цієї поїздки важко переоцінити, так як ще півтора роки тому сама ідея про те, що нога президента США може ступити на кубинську землю, здавалася абсолютно нездійсненною.

Нагадаємо, що в липні минулого року Вашингтон і Гавана домовилися про відновлення дипломатичних відносин, які були заморожені в 1961 році. Раніше США пом'якшили санкції щодо Куби, зокрема, скасувавши деякі обмеження на поїздки американців на острів і розширивши доступ кубинців до фінансових інститутів США.

Обама спочатку зустрівся з співробітниками посольства США в Гавані. Потім Обама прогулявся по Старій Гавані — історичному центру міста. Відзначається, що в цей час йшов проливний дощ. Після прогулянки президент і його сім'я вирушили в гаванський кафедральний Собор, де в Обами була запланована бесіда з архієпископом Куби Хайме Ортегою. У поїздці президента супроводжують дружина Мішель, дочки Малія і Саша, а також теща — мати дружини Меріан Робінсон. Також до складу делегації входять лідер демократичної меншості в палаті представників Ненсі Пелосі, сенатори Патрік Ліхі, Дік Дурбін і Джефф Флейк.

Як повідомлялося, з лідером кубинської революції Фіделем Кастро президент США не планує зустрічатися.

Президент США Барак Обама сьогодні почав переговори з кубинським лідером Раулем Кастро. Зустріч проходить у Палаці революції в Гавані, де засідає кубинський парламент. Перед початком переговорів Обама поклав вінок до пам'ятника герою боротьби за незалежність Куби Хосе Марті під звуки кубинського і американського гімнів. Раніше Обама говорив, що на зустрічі з Кастро він планує озвучити тему свободи слова і зборів на Кубі.

Це перший візит глави США в карибську державу за 88 років. Чимало журналістів відзначають, що поїздка Обами знаменує собою поворот у американо-кубинських відносинах.

Барак Обама прилетів на Кубу з офіційним візитом

Барак Обама прилетів на Кубу з офіційним візитом

Повʼязані теми:

Наступна публікація