Втрата довіри інвесторів та невтішні прогнози. Реакція інозмі на відставку Абромавичуса

Втрата довіри інвесторів та невтішні прогнози. Реакція інозмі на відставку Абромавичуса

Абромавичуса називають реальним реформатором / Фото: Reuters

Відставка четвертого міністра-реформатора матиме серйозні наслідки. 

У середу, 3 лютого, глава Міністерства економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус приголомшив заявою про свою відставку. Він сказав, що не хоче бути "ширмою для відвертої корупції або підконтрольною маріонеткою для тих, хто хоче в стилі старої влади встановити контроль над державними грошима".

Така відверта та скандальна заява політика викликала резонанс та нові сумніви щодо реальності реформ в Україні.

Новий удар по Україні - Bloomberg

Український уряд, який розколюється через проблему війни на Сході та зусиль  у боротьбі із корупцією, потерпає від нового удару після того, як реформатор-міністр економіки Айварас Абромавичус заявив про бажання піти у відставку.

За словами Абромавичуса, на нього тиснули для того, аби він призначав "сумнівних людей" на високі посади до державних підприємств. Зокрема, тиск спричиняв політик із команди партії президента Порошенка.

У виданні Bloomberg переконані, що відставка міністра Абромавичуса підкреслила дедалі більшу неспроможність України, в якій можна побачити вияви нереалізованих реформ, обіцяних ще за часів Помаранчевої Революції-2004.

Політики, які прийшли до влади у 2014 році після хвилі проєвропейських протестів, загрузли у суперечках та у звинуваченнях щодо неможливості приборкати провладні інтереси, від яких десятки років залежить економіка країни.

А після заяви Абромавичуса та його бажання піти, рівень довіри партнерів до України зазнав удару.

 "Заяви Абромавичуса є дуже шкідливими для України. Аби знову залучити інвесторів, Порошенко та його команда мають продемонструвати, що друга революція не пройде намарно на конфлікти та косметичні зміни. Вони мають довести, що викорінять корупцію та зроблять чистку у бізнес-середовищі", - переконана старший економіст IHS Global Insight у Лондоні Ліліт Геровкян.

"Наразі події не дуже обнадіюють", - пояснила експерт.

Практичну відсутність прогресу у боротьбі влади із корупцією підтвердила доповідь Transparency International. Відповідно до висновків експертів, журналісти та інформатори були більш результативними у боротьбі із хабарями, ніж провладні чиновники.

Тому, реагуючи на скандал навколо відставки Абромавичуса, у своїй спільній заяві іноземні посли в Україні, зокрема посол США Джефрі Пайєтт, заявили, що розчаровані його відставкою, оскільки робота міністра економіки "мала реальні реформаторські результати".

"Дуже важливо, аби українські лідери поставили на другий план свої містечкові розбіжності, відклали свої особисті інтереси, які заважають прогресу країни впродовж десятиліть, та рушили вперед для життєво необхідніх реформ", - висловили свою думку іноземні дипломати.

Своєю чергою, сам Абромавичус наголосив, що його ситуація демонструє неможливість співіснування технократів та людей "старого менталітету". Втім, іноземний політик сподівається, що Україна ще може завершити реформи, які він розпочав.

Це внутрішньополітична криза, яка матиме серйозні наслідки - Atlantic Council

На відміну від Bloomberg, у виданнях Washington Post та Atlantic Council назвали ім'я політика, який міг стати безпосереднім винуватцем відставки іноземного експерта.

У своїй заяві щодо відставки, Абромавичус пояснив, що одним із корупціонерів є політик із команди президента України – Ігор Кононенко.

"Незалежно від того, чи піде Абромавичус чи ні, ця внутрішньополітична криза, скоріш за все, матиме серйозні наслідки. Нещодавні спроби Кононенка замінити міністрів-реформаторів на своїх людей можуть спричинити до розвалу коаліції в парламенті", - пояснили у Atlantic Council.

Більше того, у виданні наголосили, що не тільки через скандал навколо "сірого кардинала"  Кононенка, але й через утримання Віктора Шокіна на посаді Генпрокурора, навіть попри його бездіяльність щодо справи Януковича та Ко, Порошенко розчарував українську спільноту та західних спонсорів.

"Довірі західних урядів до нинішньої української адміністрації приходить кінець. Абромавичус – четвертий міністр-реформатор, який подав у відставку, залишаючи Яресько єдиною з "тих, хто вижив". Україна сильно залежить від західної фінансової допомоги, а її міжнародні резерви недостатні. МВФ, США та ЄС, як і очікувалося, забезпечують загалом близько 4 мільярдів кредитів цього місяця, однак вони не допоможуть, якщо український уряд не продемонструє реальну боротьбу з корупцією", - пояснили в Atlantic Council.

Нагадаємо, що 3 лютого глава Міністерства економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус заявив про свою відставку. Причиною звільнення він назвав різку активізацію блокування будь-яких системних реформ і нав'язування сумнівних особистостей в команду.

Зокрема, він звинуватив першого заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка у лобіюванні своїх людей на високі посади в держкомпаніях і на крісло заступника міністра. Пізніше Кононенко висловив бажання поспілкуватися з Абромавичусом на засіданні фракції "Блоку Порошенка".

Увечері 3 лютого слідом за главою відомства Айварасом Абромавичусом у відставку пішли і його заступники - Максим Нефьодов, Юлія Ковалів, Юлія Клименко. "Ми досягли багато, планів у нас ще більше, але ми бачимо перешкоди, які не дозволяють реалізувати задумане", - підкреслив Нефьодов.

Також залишила пост Торгового представника України Наталія Микольська.

Повʼязані теми:

Наступна публікація