"Я не хочу, щоб моя воля була ціною неволі інших". Заява Савченко про припинення сухого голодування

"Я не хочу, щоб моя воля була ціною неволі інших". Заява Савченко про припинення сухого голодування

Фото: Getty Images

Бранка заявила, що суд виконав її умови і винесе вирок за тиждень.  

Українська льотчиця і депутат Надія Савченко припинила сухе голодування, про що повідомила у своїй заяві, яку оприлюднив захисник Марк Фейгін.

"Українці і добрі люди всього світу! Я вас чую. Я знаю, що ви поклали багато сил на те, щоб визволити мене і багато хто з вас в Росії за це постраждав. Я не хочу, щоб моя воля була ціною неволі інших", - написала вона.

Савченко наголосила, що вдячна Україні і ніколи не зречеться своєї Батьківщини.

"Проти неправди є одна зброя – правда. Я буду боротися так, щоб показати світові, що правда дорожча за життя. Я ніколи не визнаю ні своєї вини, ні російського суду!" - наголосила військова.

"Сьогодні я отримала слова підтримки Президента України Петра Олексійовича Порошенка. Я знаю, що багато людей докладають всіх зусиль, щоб мене визволити і дуже вдячна всім за це. Але я прошу вас пам'ятати одну істину: життя одної людини не варто двох, тому обмін або всіх на всіх, або душі на душу. І вже точно моє життя не варте того, щоб здавати ворогові землю України, окупований Крим і Донбас. Я почула вашу біль, люди, і я до вироку зміню сухий голод на голод на воді. Суд прислухався до моїх умов і взяв на винесення вироку тиждень (сім робочих днів). Це ще одна наша перемога в цьому бою!" - зазначила Савченко.

Надія Савченко / Фото: ТСН.ua

Українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила у полон до бойовиків у Луганській області.

Надія Савченко припинила сухе голодування

Надія Савченко припинила сухе голодування

Слідчий комітет РФ звинувачує Надію Савченко у нібито пособництві вбивству двох і більше осіб і в незаконному перетині державного кордону. 13 липня офіційний представник СК Володимир Маркін заявив, що Надію Савченко можуть засудити до 25 років ув'язнення. За його словами, із урахуванням зібраних доказів слідчі перекваліфікували дії обвинуваченої, і тепер вона понесе відповідальність не як поплічник, а як співвиконавець вбивства.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі. За словами самої українки, терористи відвезли її до Луганська, а потім із мішком на голові перевезли до Красного Луча, звідки доправили до російського міста Богучар.

Із 13 грудня 2014 року льотчиці почала голодування, яке тривало 83 дні. За час голодування вона схудла на понад 20 кілограмів. 2 березня 2015 року Порошенко присвоїв льотчиці звання "Герой України". У свої 34 роки Савченко стала народним депутатом України і депутатом ПАРЄ від України.

18 січня 2016 року в суді російського Донецька був допитаний боєць АТО Іван Руснак. За його словами, 17 червня 2014 року сепаратисти підбили БТР українських військових. Після чого бійці зайняли оборону і почали відходити. У цей момент на них вийшла Савченко. У Надії не було з собою рюкзака з біноклем і рацією, а було розвантаження з медпакетами, якими вона надала першу допомогу.

4 березня Надія Савченко, яку утримують в СІЗО в РФ, оголосила сухе голодування. Адвокати льотчиці повідомили, що стан її здоров'я значно погіршився - Савченко почала страждати на лихоманку та тахікардію і лише за одну добу втратила чотири кілограми.

Під час заключного слова незаконно ув'язнена українка проголосила, що у Росії неодмінно буде свій Майдан і показала судові середній палець.

"Майдан у Росії буде! Путін всіх не посадить. Хотіли останнє слово? Ось воно", - сказала вона.

Раніше російський суд призначив оголошення вироку Надії Савченко на 21 та 22 березня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація