Я зрозуміла, мені кінець. Савченко в деталях розповіла, як помічник Суркова вивіз її до Росії

Я зрозуміла, мені кінець. Савченко в деталях розповіла, як помічник Суркова вивіз її до Росії

Савченко вивезли з України 23 червня 2014 року. / Фото: Reuters

Надію вивозили в РФ під пильним наглядом Карпова.

Полонена Росією українська льотчиця Надія Савченко в суді почала розповідати в подробицях, як її вивозили з України в РФ. Слова Савченко у своєму Твітері опублікував її адвокат Микола Полозов. Так, за словами Надії, її вивозили за допомогою помічника кремлівського куратора України Владислава Суркова - Павла Карпова.

Савченко наголосила, що до неї приходили "особісти", у тому числі й Умаров, який представився командиром чеченського батальйону, його також називали перемовником від окупованого Луганська щодо обміну полоненими. За словами Савченко, їй ще в Луганську говорили, що вивезуть до Росії.

"23.06. мене вивезли з Луганська у бік Донецька. У цей момент я зрозуміла - мені кінець, вивозять з України. Їхали дві машини, Нива і "четвірка". Мене спочатку везли на "четвірці" охороняли двоє з автоматами, один з них замполіт", - розповіла Савченко.

"Доїхали до пагорба, далі "четвірка" не могла їхати, мене пересадили в Ниву з чоловіком, який, як я дізналася потім, був Карповим", - розповіла Савченко.

"Через деякий час Нива зупинилася. Карпов сказав, там окопи. Я запитала українською, які окопи? Карпов мене не зрозумів Через кілька хвилин підійшли двоє, говорили російською без українського акценту. Вони мене взяли під руки і відвели в ліс", - розповіла Савченко.

"Карпов передав прийняті від Плотницького мої речі (документи, мобільний і т.д.) цим двом росіянам. Ми йшли лісом, я була скута наручниками, з пов'язкою на очах. Ці двоє тримали мене під руки. Там мене пересадили в мікроавтобус, можливо, в Газель, з маленькими віконцями - типу бійниць", - розповіла вона.

"Незабаром мене посадили в жорстку машину, по відчуттях УАЗ, їхали не дуже довго, доїхали до покриття з галькою. Усередині Газелі було три бійці і водій. Усередині зі мною їхали два озброєних. Зі мною не розмовляли. Моєї мови не розуміли", - уточнила вона.

Слідчий, що сфабрикував справу Савченко, виявився другом помічника ватажка "ЛНР"

Слідчий, що сфабрикував справу Савченко, виявився другом помічника ватажка "ЛНР"

"Один раз дали попити, один раз вивели в туалет - в наручниках, із зав'язаними очима і збройним автоматником поруч. Газель доїхала до якоїсь заправки. Там вирішили з мене зняти наручники. Мене в пов'язці на очах посадили в легкову машину. Коли з мене зняли пов'язку, виявилося, що мене везуть на легковій машині наші герої два Сергії - Бобро і Руденко", - розповіла Савченко.

"Машина в якій мене везли - "дев'ятка", на годиннику в машині було 00 ночі з гаком. Ці хлопці на вигляд були гопниками ", - згадувала Савченко на суді.

"Я їх запитала, куди везете. Один мені відповів: "Подарунок отамана, додому їдеш". Більше я з ними не говорила. Незабаром я побачила машину ДПС, побачила ще раніше цих Серьож, тому що вони гомоніли між собою і відволікалися від дороги , - розповіла вона.

"Коли водій побачив машину ДПС, він сам зупинився. Даївець не зупиняв машину. Водій вийшов і привітався з ним", - процитував Полозов слова Савченко. Після цього розповідь Савченко перервали і зробили перерву в засіданні суду на годину.

Надія Савченко впізнала одного зі своїх викрадачів

Надія Савченко впізнала одного зі своїх викрадачів

Українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила у полон до бойовиків у Луганській області. 8 липня стало відомо, що її утримують у воронезькому СІЗО в Росії.

У РФ її звинуватили у причетності до загибелі під Луганськом російських журналістів, які нелегально прибули на територію України, щоб у складі групи бойовиків висвітлювали їхні напади на українських військових. Крім того, льотчицю звинуватили у незаконному перетині кордону.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі. Згодом адвокати Савченко заявили, що не оскаржуватимуть її вирок.

Як з'являються політичні в'язні в Україні

Як з'являються політичні в'язні в Україні

Повʼязані теми:

Наступна публікація