Яценюк закликав провести референдум з приводу Конституції

Яценюк закликав провести референдум з приводу Конституції

Українці можуть визначити, якою буде Конституція, на референдумі. / Фото: УНІАН

Глава уряду сподівається, що президент його підтримає.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає, що нову Конституцію український народ має визначати на референдумі.

"Настав час, щоб український народ сказав своє слово, яка повинна бути нова українська Конституція у новій європейській Україні. Ніхто, крім народу України, не має права визначати, яким буде Основний закон", - заявив Яценюк у своєму зверненні в неділю, 24 січня.

Глава уряду зазначив, що Конституція – це новий суспільний договір між громадянами і владою, яку вони обрали.

"Договір про розподіл прав і відповідальності всередині самої влади – між президентом, урядом та парламентом. Договір про взаємини між центром і регіонами. Договір про створення нового чесного і справедливого суду, а не перепризначення чинного. Договір про чітку геополітичну мету України – стати членом Європейського Союзу та НАТО", - розповів прем'єр.

Яценюк висловив сподівання, що президент такої ж думки з цього приводу.

Чи надасть Україна особливий статус Донбасу, змінивши свою Конституцію

Чи надасть Україна особливий статус Донбасу, змінивши свою Конституцію

16 липня Верховна Рада України ухвалила і направила до Конституційного суду проект змін Основного Закону країни, який передбачає більші повноваження регіонів, їхню фінансову незалежність і особливий статус окупованих територій Донецької і Луганської областей. На засідання спеціально прибули президент Петро Порошенко, прем'єр Арсеній Яценюк, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт і заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд.

Конституційні пропозиції викликали невдоволення частини коаліції – фракції "Самопоміч" і "Радикальної партії". На їхню думку, ухвалення змін призведе до соціального колапсу держави і впливу бойовиків і Кремля на політику України.

Рішення після палких виступів ухвалили. "За" проголосували 288 народних депутатів.

Згідно проекту у регіонах на місця передаються фінансові важелі та повноваження. Скасовується інститут голів держадміністрацій. Крім того, оперативне управління на місцях покладається на виконкоми місцевих рад, які контролюватимуть призначені президентом префекти.

МЗС Росії розкритикувало проект конституційних змін щодо децентралізації в Україні. На їхню думку, зміни суперечать Мінським угодам. Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Конституція України має узгоджуватися з донецькими та луганськими бойовиками. Своєю чергою, ватажки "ЛНР" і "ДНР" також негативно відреагував на проправки.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація