Як йшов Абромавичус: усе, що потрібно знати про головний скандал країни

Як йшов Абромавичус: усе, що потрібно знати про головний скандал країни

Фото: Reuters

Міністр економіки подав у відставку, але це ще не кінець.

У середу, 3 лютого, глава Міністерства економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус приголомшив заявою про свою відставку.

Він сказав, що не хоче бути "ширмою для відвертої корупції або підконтрольними маріонетками для тих, хто хоче в стилі старої влади встановити контроль над державними грошима".

Після того він зробив багато гучних заяв, в яких прямо звинуватив оточення президента Петра Порошенка у корупції і блокуванні реформ в економіці.

"Остання крапля" для Абромавичуса

Айварас Абромавичус назвав одне ім'я людини, яка, за його словами, заважає проводити реформи Мінекономіки і лобіює своїх людей у відомство. Це – перший заступник голови фракції "Блоку Петра Порошенка" Ігор Кононенко.

За словами Абромавичуса, протягом року Кононенко активно лобіював своїх людей на посаду гендиректора Укртрансаміаку.

"Кононенко був безпосередньо зацікавлений в Укртрансаміаку, де, замість того, щоб скинути з посади регіонала Бондика, завів своїх людей, які спільно з ним керували компанією. Депутат від БПП, безпосередньо підконтрольний Кононенкові, тиснув на призначення в Держзовнішінформі, підприємствах порошкової металургії, Національного агентства з акредитації України", - заявляе міністр.

Абромавичус назвав і прізвище "кишенькового" депутата Кононенка – це нардеп Геннадій Чекіта.

Айварас Абромавичус подав у відставку

Айварас Абромавичус подав у відставку

За словами міністра, кульмінацією цього кадрового свавілля і прагнення повністю підпорядкувати собі потоки стало бажання мати "власного" замміністра в Мінекономіки, який відповідав би за Нафтогаз та інші державні підприємства.

"Кандидат просто приніс повний пакет документів для призначення і заявив: "Я хочу стати вашим замом. Я в команді Кононенка, і мою кандидатуру вже погоджено нагорі". Після цього мені надійшов дзвінок з АПУ з наполегливою рекомендацією взяти цю людину, а також іще одну – на посаду заступника з оборони. На що я відповів: "Я частиною цього дерибану не буду", - і попросив, щоб мене звільнили з посади", - розповів глава Мінекономіки.

Хто цей загадковий заступник

Абромавичус не назвав прізвище "кишенькового" для оточення президента заступника міністра, через якого пішов у відставку.

Замість голови Мінекономіки це зробив депутат від "Блоку Порошенка" Сергій Лещенко. За його словами, Кононенко намагався домогтися призначення Андрія Пасішника, який наразі є заступником голови "Нафтогазу".

Пасішник у відповідь на це заявив, що ніхто його не "продавлював" і він сам пропонував Абромавичусу свою кандидатуру, але той відмовив.

Кононенко в зами Абромавичусу "продавлював" Пасішника

Кононенко в зами Абромавичусу "продавлював" Пасішника

Окрім того, за словами Лещенка, від міністра економіки вимагали призначити своїм замом колишнього заступника голови "Укроборонпрому" Сергія Пінькаса. Нардеп переконує, що призначення Пінькаса "продавлював" секретар РНБО Олександр Турчинов.

Сам кандидат у заступники на питання журналістів відповів, що не розуміє, про що йдеться, а після уточнюючого запитання сказав, що йому незручно розмовляти.

Хто ще подав у відставку разом з Абромавичусом

Разом з міністром економіки у відставку пішли і його заступники - Максим Нефьодов і Юлія Клименко. Також залишила посаду Торгового представника України Наталія Микольська.

"Ми досягли багато, планів у нас ще більше, але ми бачимо перешкоди, які не дозволяють реалізувати задумане", - підкреслив Нефьодов.

Клименко зазначила, що можливість подальшої роботи в уряді обговорювалася всередині міністерства, однак цьому заважає стрімке повернення України до старих корупційних схем.

Реакція на відставку Абромавичуса

Відомі громадські діячі та політики відреагували на конфлікт дописами у соцмережах. Більшість з них, в тому числі і політики з президентської фракції, висловлюють підтримку міністру. Зокрема, нардеп БПП Сергій Лещенко закликав Кононенка або прокоментувати звинувачення з трибуни ВР, або скласти мандат.

Нардеп від "Народного фронту" Антон Геращенко категорично заявив, що не голосуватиме за відставку Абрамовичуса: "З першого дня його обрання олігархи, відсунуті від улюбленого "корита", вимагають відставки Кабінету Міністрів, оскільки їм не вдається реалізувати свої фінансові інтереси. Я не буду голосувати за відставку Айвараса Абромавичуса і буду переконувати так чинити також моїх колег по фракції Народний Фронт".

 

Я не буду голосовать за отставку Айвараса Абромавичуса! Заявление Министра Айвараса Абромавичуса об отставке - итог то...

Опубліковано Антоном Геращенком 3 лютого 2016 р.

Скандал розкритикував колега Абромавичуса, голова МВС Арсен Аваков: "Політиканам. Цькування міністрів призводить до підміни: замість роботи і реформ - нас примушують займатися політичним брудом. І це - факт".

Гучний корупційний скандал у владі

Гучний корупційний скандал у владі

Нардеп від БПП Єгор Фірсов зауважив, що ім'я Кононенка згадують під час практично будь-якого корупційного скандалу: "Поки міністр намагається втілювати в життя реформи, за його спиною ділять потоки. Про корупцію в оточенні президента не говорить тільки ледачий. Ім'я Ігоря Кононенка згадується практично у кожному корупційному скандалі. Назрів явний конфлікт інтересів: або бізнес-інтереси друзів, або кардинальні реформи".

 

Айварас Абромавичус уходит в отставку, это большая потеря для правительства! Знаю это т.к. сам соприкасался с Айварасом...

Опубліковано Егором Фирсовим 3 лютого 2016 р.

Були і такі депутати, які не стали на бік Абромавичуса. Так, нардеп та заступник лідера глави фракції "БПП" Олексій Гончаренко заявив, що міністр мав звернутися з проблемою раніше, а не зараз, через рік роботи. Окрім того, за словами Гончаренка, у "БПП" є багато питань до роботи міністра.

Реакція Заходу

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт написав у своєму Твіттері, що вважає "одним з великих чемпіонів з реформ українського уряду… І той, хто вірив у майбутнє, на яке заслуговує український народ".

Пізніше у спільній заяві, оприлюдненій на сайті посольства Німеччини від імені 11 послів країн Євросоюзу, США та Канади, йшлося про те, що вони "глибоко розчаровані відставкою міністра економічного розвитку і торгівлі пана Айвараса Абромавичуса, який досяг справжніх результатів у проведенні реформ в Україні".

Голова Міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус назвав рішення міністра Абромавичуса піти у відставку "сигналом, який не надихає".

Реакція Порошенка

Після заяви Абрамовичуса про відставку з міністром зустрівся президент України Петро Порошенко. Після зустрічі глава держави сказав, що Абромавичус має залишитись працювати в уряді.

"Айварас підтвердив, що протягом всього часу роботи в Уряді мав повну мою підтримку його реформаторських ініціатив, як безпосередньо, так і через Нацраду реформ. З могу боку таке сприяння гарантоване й надалі. Вважаю, що Айварас має залишатися міністром і продовжувати реформи. Він пішов думати", - наголосив президент.

У АП проводять таємну нараду

У АП проводять таємну нараду

Реакція Кононенка

Перший заступник голови фракції "БПП" Ігор Кононенко, через якого Абромавичус і хоче звільнитися, назвав заяву міністра "емоційною".

"Я вважаю, що це емоційна заява пана Абромавичуса. Є і позитив у його роботі на посаді міністра, але є і негатив. Я думаю, що це пов'язано з моїм коментарем – але це не мій виступ був, а депутатів нашої фракції, - з висловленням незадоволення його роботою на останньому засіданні фракції, яке я прокоментував після засідання. Це така емоційна реакція", - сказав він.

За словами Кононенка, фракція вже обговорює нову кандидатуру на посаду першого віце-прем'єр-міністра - міністра економіки – це Віталій Ковальчук. Також Кононенко запросив Абромавичуса на засідання фракції і сказав, що відповість на усі його питання.

Нардеп Кононенко відкидає звинувачення Айвараса Абромавичуса

Нардеп Кононенко відкидає звинувачення Айвараса Абромавичуса

Серйозна розмова

Засідання фракції "БПП" заплановане на дев'яту ранку 4 лютого. Як повідомляють джерела "Української правди", Айварас Абромавичус прийде на це засідання. Тож, скоріше за все, головний скандал країни матиме продовження.

Литовський міністр-реформатор Абромавичус не витримав української корупції

Литовський міністр-реформатор Абромавичус не витримав української корупції

Повʼязані теми:

Наступна публікація