Як підводні течії найбільшого політичного скандалу тижня можуть ударити по гаманцях українців

Як підводні течії найбільшого політичного скандалу тижня можуть ударити по гаманцях українців

Фото: УНІАН

Роботу уряду Яценюка визнали незадовільною, але Кабмін у відставку не відправили.

Спроба змінити уряд давно так не лихоманила країну, як цього разу. І це найкраще показав найчутливіший термометр – валютний.

Чим українцям загрожує парламентська криза, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Відставка уряду – ця політична інтрига почалася набагато раніше за цьоготижневу "чи то драму, чи то комедію" в парламетскій залі. Але минулого тижня Кабінет міністрів Арсенія Яценюка не мав жодної певності у своєму майбутньому. І робив титанічні зусилля для стримування медійних і політичних атак. Усі звернення глави "підвішеного" уряду, утім, мали лише одного адресата – президента Петра Порошенка. Сам президент теж опинився у неприємній ситуації – скандали з відставкою міністра економіки Айвараса Абромавичуса та вимоги відставки генпрокурора Віктора Шокіна – прямо били по Адміністрації президента. Тому Банковій було важливо "перевести стрілки" на Кабмін Яценюка. Протистояння президента і прем'єра досягло піку у вівторок. Порошенко різко означив курс на відставку уряду. Формальна підстава – відсутність реформ.

Одні вже примірялися до прем'єрського крісла і ділили міністерські портфелі. Інші готувалися до переформатування коаліції. Та всі розуміли –попереду маячать позачергові парламентські вибори і піврічна політична війна.

Але за кадром залишилися три телефонні консультації Порошенка з віце-президентом США Джо Байденом, які вилилися у багатогодинні закриті обговорення. Тож тільки дуже посвячені знали, що є інший сценарій.

Тим часом, в очікуванні політичного зламу, поліз вгору курс долара і роздрібні ціни. Ринок, у широкому державному та, власне, і базарному розумінні чекав розвитку конфлікту. Немає значення, мова про валюту чи картоплю – і там, і там її власники закладали у ціну ризики "міжвладдя".

І ось "Час ікс". Депутати з добрим запасом голосів визнають роботу уряду незадовільною. 245 – "за" і керівник фракції "Блоку Петра Порошенка", нардеп Юрій Луценко тут же передає спікеру парламенту підписи за відставку коаліційного Кабміну. Здавалося, ще хвилина – і Яценюк з міністрами стануть минулим. Втім 10 секунд на голосування – і всі побачили неймовірний політичний трюк, учасником якого стала Верховна Рада. За ці 10 секунд із зали зникли десятки депутатів. Табло висвітило лише 194 голоси "за". І якщо дружний спротив відставці від "Народного фронту" – річ закономірна, то 39 голосів з "Блоку Петра Порошенка", що передумали відправляти у відставку Яценюка, зчинили справжній скандал у середині фракції. Одразу заговорили про зраду. Парламентська більшість луснула. Коаліцію залишили фракції "Батьківщина" та "Самопоміч".

Утім, відповідь на запитання: "Чому відставки не сталося?" радше слід шукати зовсім не в парламенті, олігархах, чи на Банковій, якій зараз приписують усю цю політичну спецоперацію. Міжнародні донори України – ось основні ініціатори мирного врегулювання нинішньої політичної кризи. І мова не про довіру до конкретного нинішнього прем'єра, а про те, що буде після відставки? Чи здатна розсварена коаліція вибрати нового прем'єра? З кого буде складатися нова коаліція? Чи дійде до нових виборів? І головне, чи ставить це під загрозу весь проект "Україна", у який уже стільки інвестовано як політичного капіталу, так і мільярди грошових знаків. Зупинка траншів Міжнародного валютного фонду ясно дала зрозуміти – неслухняні зіткнуться з реальними економічними наслідками. Адже до кредитів МВФ "прив'язані" позики й від інших міжнародних донорів.

Міжнародні біржі вже стривожено відреагували на політичну напругу в Києві. Це вдарило по ціні українських зовнішніх облігацій, тобто по грошах українців. Хоча курс національної валюти впродовж тижня залишався приблизно однаковим, фахівці вказують на ризики для гривні. Адже синхронно з падіння гривні зростають ціни, особливо на імпортні товари, ліки. А це вже призводить до збідніння людей. Щоправда, ціни поки що тримаються. Це – один з прямих наслідків того, що уряд не відправили у відставку. Втім, від нього справедливо вимагають реформ.

Втеча закордонних інвесторів не дасть нормально привести приватизацію цього року, це зменшить прибутки держбюджету, а це, своєю чергою, щонайменше, "заморозить" соціальні виплати, зарплати та пенсії.

Політична інтрига ще далеко не завершилася. За три тижні парламент мусить довести існування нової коаліції. "Блок Петра Порошенка" після скандалу мусить не розвалитися. Уряд –переформатуватися, інакше Радикальну партію, з якою почали переговори, не зацікавити.

Головне – розбурхане суспільство, яке у ці дні згадує подвиг Небесної сотні, і явно не задоволене іграми тих, хто прийшов до влади ціною їх жертви. Ще трохи політичних інтриг і урядом тоді ніхто не відкупиться.

Сергій Швець, Марія Васильєва, Ольга Кошеленко

Чим небезпечна для України парламентська криза

Чим небезпечна для України парламентська криза

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація