Як визволяли Савченко: подробиці погодинної спецоперації, яку розробляли місяцями

Як визволяли Савченко: подробиці погодинної спецоперації, яку розробляли місяцями

Фото: Reuters

Українку привезли в ростовський аеропорт ФСБ і спецназ.

Цього тижня сталась подія, на яку всі чекали, добивались, в яку вірили і сподівались аж два роки - до України повернулась Надія Савченко.

Як йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень, вона стала справжнім символом України і для земляків, і для росіян також. Чому операцію з повернення Савченко тримали в таємниці, стало відомо згодом. 18 і 23 травня було ще два шанси вирвати її з полону, але вони зірвались. На межі зриву була і спецоперація 25 травня.

Сама бранка до останнього не знала, чи вдасться їй ступити на рідну землю. Вона 5 годин провела в так званому стакані - метрова одиночна камера в автозаку. Визволенню українки передувала дуже важка, надсекретна, розпланована до дрібниць спецоперація, яка готувалася не один місяць. 

Раптовий телефонний дзвінок і зі столиці терміново виїжджає декілька машин, всередині яких були представники спецслужб, перший заступник голови парламенту і прес-секретар президента. Напрям руху - аеропорт "Бориспіль". За 3 години до цього Надію Савченко різко будить начальник ростовського СІЗО. Він дав годину на збори і без жодних пояснень завів в автозак. 5 годин провела бранка в "стакані" - маленькій камерці в автозаку.

Київ, 8:00

Ірина Геращенко, Святослав Цеголко та декілька спецслужбовців готуються до вильоту на президентському літаку. Головне зараз - дотриматися всіх інструкцій спецслужб і надважливо, щоб не було витоку інформації. Секретність - головна запорука успішного обміну, який вели Київ і Москва.

Гостомель. Аеропорт "Антонов". 12:20

На військовому аеродромі готується до зльоту літак АН -148 з російським триколором на хвості. Він прибув в Україну за ГРУвцями Александровим і Єрофеєвим. Напередодні президент Порошенко помилував їх і, згідно з домовленостями, Надія мала б зайти на український борт у ту саму хвилину, коли російський літак, забере двох росіян з гостомельського аеропорту.

Ростов- на - Дону 11:00

Українці в Ростові. За інструкцією їм не дозволено виходити з президентського літака, не дозволено поширювати інформацію або щось розповідати журналістам. Цеголко з Геращенко бачать, як під літак під'їжджають два мікроавтобуси без номерів. Всередині - російський спецназ, ФСБ і Надія Савченко. Хвилювання наростає. Здається, полонену вже зовсім скоро звільнять. Але тут раптово російський транспорт зупиняється. Розголошувати інформацію заборонено. Російський Інтерфакс зливає неправду – мовляв, Порошенко вилетів за Савченко. Координатор операції від СБУ каже: " У нас проблеми. Немає руху".

У це важко повірити, бо напередодні, 23 травня, відбулася телефонна розмова у "нормандському форматі", під час якої Петро Порошенко, Ангела Меркель та Франсуа Олланд укотре доводили Путіну - Надію треба звільнити. Здавалося б, кремлівський правитель піддався тиску здорового глузду і нарешті пішов на поступки. "Ми дуже хвилювались - це був витік інформації", - пригадує Ірина Геращенко.

"І тут ми бачимо, як автобуси починають рухатися і Надія виходить в оточенні", - розповів прес-секретар президента Святослав Цеголко.

Ростов-на-Дону 13:30

Нарешті Надія на борту українського літака. Її випустили тільки через годину після того, як ГРУвці вилетіли з Гостомеля. Наша Надія з вигуком "Слава України" і з набитими пакетами листів від тих, хто весь час був поруч. Дві години вона летіла на Батьківщину. У кабіні пілотів із висоти своїм професійним оком Надія впізнала Харків, Чугуїв і нарешті - рідний Київ. 

Вільна Савченко - це лише перший крок до визволення усіх інших полонених. І тепер головне - не здаватись і потроху визволяти кожного.

Юля Панкова, Валерій Ситюк ТСН.Тиждень. 1+1.

Як відбувався обмін Савченко на ГРУшників

Як відбувався обмін Савченко на ГРУшників

Повʼязані теми:

Наступна публікація