Якщо Київ не надасть "спецстатус" Донбасу, отримає критику від Заходу – експерт

Якщо Київ не надасть "спецстатус" Донбасу, отримає критику від Заходу – експерт

Олександр Сушко вважає, що переговорники мають погодити дорожню карту виконання Мінських угод. / Фото: Facebook/Олександр Сушко

Шанси на те, що зміни до Конституції будуть остаточно ухвалені, досить низькі.

Захід може звинуватити Україну у невиконанні певних пунктів Мінських угод, якщо Верховна Рада не ухвалить зміни до Конституції, які передбачають "спеціальний статус" Донбасу.

Про це у коментарі ТСН.ua сказав науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, коментуючи заяву президента РФ Володимира Путіна.

Російський президент в інтерв'ю німецькому виданню Bild сказав, що не поверне Україні контроль над кордоном на Донбасі до внесення вищезгаданих змін у Конституцію.

Сушко нагадав, що західні партнери чекають від України остаточного ухвалення конституційних змін, які були ухвалені у першому читанні 31 серпня 2015 року. Але шанси, що "спецстатус" Донбасу буде прийнятий трьомастами голосів депутатів, є досить низькі, оскільки в Україні існує достатньо негативне сприйняття цих конституційних змін.

"Тому найбільш імовірний сценарій цього – у такому вигляді ці зміни не будуть ухвалені. Інша справа у тому, який наслідок буде від цього для України. Тому що дійсно існує ризик, що якщо історія піде таким шляхом, то Україну – не тільки росіяни, а й дехто на Заході – зможе звинуватити у невиконанні певних пунктів Мінських домовленостей. Тобто Україні треба бути готовою, щоб аргументувати неможливість ухвалення в даний історичний момент таких змін у парламенті", - сказав Олександр Сушко.

Експерт відзначив, що Путін, говорячи про невиконання Україною домовленостей про зміни у Конституцію, "забуває" про інші пункти Мінських угод, які не виконані російською стороною та сепаратистами частково або повністю.

"В цьому випадку він маніпулює, вихоплюючи із загального тексту Мінських домовленостей лише той пункт, який дозволяє йому вигідно представити Росію в цій ситуації. Тоді як інші пункти, які не виконані Росією, наприклад, повноцінне відведення важкої зброї, обмін всіма полоненими, чого російська сторона і сепаратисти не виконують. Ці пункти мають передувати будь-яким розмовам про конституційну реформу", - вважає науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва.

За словами Олександра Сушка, українська сторона може аргументувати неможливість внесення змін у Конституцію про "спецстатус" Донбасу тим, що це неможливо зробити, поки не будуть припинені бойові дії, відведено зброю та звільнено усіх полонених.

"У подальшій перспективі, я думаю, сторони мають повернутися до переговорного процесу щодо послідовності дій і погодити таку дорожню карту, яка буде в меншій мірі, ніж зараз, об'єктом маніпуляцій. Тому що на сьогоднішній день той текст Мінських домовленостей, який був підписаний майже рік тому, він занадто по-різному трактується сторонами. Фактично без повернення до тексту цих домовленостей, без переговорів щодо їх змісту, думаю, надалі великого прогресу ми не зможемо досягти", - зазначив експерт.

Європейська комісія не рекомендувала Україні надавати Донбасу спеціальний статус

Європейська комісія не рекомендувала Україні надавати Донбасу спеціальний статус

Повʼязані теми:

Наступна публікація