Якщо не приділяти уваги українському флоту, за кілька років його не стане - командувач ВМС

Якщо не приділяти уваги українському флоту, за кілька років його не стане - командувач ВМС

Гайдук: Іншого шляху, окрім як розвивати національні ВМС, у нас немає / Фото: УНІАН

Україна не може бути успішною морською державою, якщо не розвиватимуться її ВМС, наголошує Гайдук.

Україна може втратити статус морської держави, якщо не закладатиме і не будуватиме бойових кораблів та суден забезпечення для свого військового флоту.

Про це заявив командувач Військово-Морських сил Збройних сил України віце-адмірал Сергій Гайдук.

"Україна не може бути успішною морською державою, якщо не розвиватимуться її Військово-Морські сили", - цитує його прес-служба Міноборони у вівторок.

Він зазначив, що статус морської держави є не самоціллю, а важливим чинником економічної та оборонної могутності країни, і в ситуації, що склалася, вирішення питання невідкладного будівництва бойових кораблів, катерів і суден забезпечення є надзвичайно пріоритетним, оскільки інакше Україна може втратити статус морської держави.

"Зрозуміло, що будівництво і утримання флоту - справа не з дешевих, однак іншого шляху, окрім як розвивати національні ВМС, у нас немає", - наголосив командувач.

Гайдук також додав, що за останній рік вдалося фактично відродити війська берегової оборони. "Завдяки створенню цілісної системи, основою якої на сьогодні є підрозділи ствольної та реактивної артилерії, берегова смуга в Одеській і Миколаївській областях надійно захищена", – зазначив він.

"Водночас наявний комплект кораблів і катерів поки що недостатній для забезпечення панування в тому чи іншому районі Чорного моря. Більше того, ресурс переважної більшості кораблів і суден національних ВМС практично добігає кінця, і якщо не приділяти уваги флоту, не оновлювати його, вже за кілька років наших ВМС не стане", - наголосив командувач ВМС.

За словами керівника ВМС ЗСУ, протягом останніх 20 років в Україні добудовували закладені ще в радянські часи чотири бойові кораблі, не було побудовано жодного нового літака або вертольота морської авіації. З року в рік боєздатність ВМС знижувалася у зв'язку з виключенням із бойового складу "одного корабля за одним".

На думку віце-адмірала, на сьогодні Військово-Морські сили мають бути виведені на політично акцентований керівництвом України курс. Крім того, на всіх рівнях державної влади має існувати своєрідне морське лобі, яке усвідомлювало б необхідність розвитку національних Військово-Морських сил.

"Першим кроком у відродженні флоту має стати відновлення фінансування будівництва бойових кораблів, катерів і суден забезпечення, і насамперед - відновлення фінансування головного проекту: створення корвета "Володимир Великий", - наголосив командувач ВМС.

Раніше повідомлялося, що Міністерство оборони України збирається модернізувати флагман українського флоту — фрегат "Гетьман Сагайдачний".

Повʼязані теми:

Наступна публікація