Янукович готовий надалі відмовлятися від російського газу

Янукович готовий надалі відмовлятися від російського газу

Президент розраховує замінити російський газ вітчизняним вугіллям / Фото: Євген Малолєтка/ТСН.ua

Президент заявив, що Україна збиватиме ціну на газ до європейського рівня.

Україна докладатиме всіх зусиль, щоб добитися зниження ціни на російський газ до європейського рівня.

На цьому наголосив президент Віктор Янукович під час зустрічі з кандидатами на посади голів районних державних адміністрацій.

"Ми не припиняємо переговори з Росією. Ми будемо шукати компроміси. Наша мета - щоб ми вийшли на ціну газу, яка була б не вищою, ніж у країнах Європи, у країнах-сусідах", - заявив президент, повідомляє його прес-служба.

Янукович підкреслив, що у зв'язку з невигідними газовими контрактами 2009 року в газовому секторі України склалася непроста ситуація.

"За таких високих цін на газ, коли наші товаровиробники закладають їх у собівартість своєї продукції - наша продукція є неконкурентоспроможною на світових ринках. Тобто ми "вбиваємо" вітчизняного товаровиробника", - зазначив він.

Президент звернув увагу на те, що Україна знизила рівень закупок газу в Росії з понад 50 мільярдів кубометрів до 27 млрд у 2012 році.

При цьому Янукович підкреслив: Україна готувалася до такого кроку. "Ми готувалися до того, що нам, можливо, треба буде йти цим шляхом. Ми впродовж 2011 року значно підвищили видобуток вугілля в Україні. І ми маємо його достатньо і на цей рік", - заявив Віктор Янукович.

За його словами, у 2011 році було видобуто близько 82 мільйонів тонн вугілля, що приблизно на 13-14 мільйонів тонн більше, ніж у 2009 році. "Безумовно, у нас в державі є власне вугілля, і ми можемо його використовувати в промисловості й замінювати газ", - зауважив президент.

"І ми йдемо шляхом підвищення рівня видобутку газу на українських родовищах. У нас іншого шляху немає", – підкреслив він.

Читайте також:

Азаров не знає, скільки зможе протриматися до нових цін на газ

Україні вигідніше грітись вугіллям, ніж російським газом по 416 доларів

Азаров не хоче воювати з "братами росіянами" через газ

Україна може повністю відмовитись від російського газу - регіонал

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація