ЄС дорікнув українській владі через спроби запровадження "жорсткого законодавства"

ЄС дорікнув українській владі через спроби запровадження "жорсткого законодавства"

Фото: Reuters

У ЄС прокоментували законопроект щодо позасудової конфіскації в Україні.

Україна робить кроки до запровадження "жорсткого законодавства без захисту права на чесний суд та право власності".

Про це йдеться у коментарі представництва ЄС  щодо законопроекту 4057, який ухвалений в першому читанні, пише Європейська правда.

Відповідний законопроект пропонує зміни до кримінального законодавства для конфіскації "цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду".

 "Проект 4057 щодо конфіскації не містить достатніх гарантій захисту права власності, яке відповідало би стандартам ЄС. Він, швидше, може сприйматися як поспішний крок до впровадження жорсткіших та інтрузивних інструментів, які не передбачають необхідного захисту  права на чесний суд, захисту прав власності та необхідної підвищеної стабільності відносин власності", - йдеться в поясненні дипмісії ЄС.

Також представництво ЄС нагадало,  що в останні місяці Рада затвердила законодавство про спецконфіскацію (проекти 2540a, 2541a, 3040),  "які були розцінені експертами ЄС як просування до правильного балансу" і "були в числі зобов'язань  української влади в контексті Плану дій візової лібералізації". 

Нагадаємо, що Верховна Рада зробила перший крок до конфіскації вкрадених Януковичем грошей. Парламент у першому читанні ухвалив законопроект щодо повернення коштів державі до вироку суду. За відповідний документ 228 депутатів проголосували 17 березня.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація