ЄС підтвердив запуск зони вільної торгівлі з Україною з 1 січня

ЄС підтвердив запуск зони вільної торгівлі з Україною з 1 січня

Фото: УНІАН

У Єврокомісії кажуть, що ЗВТ призведе до зниження цін в України.

Європейська комісія ще раз підтвердила, що Європейський союз і Україна почнуть застосовувати поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі між ними з 1 січня 2016 року.

Це стане визначальним пунктом у двосторонніх відносинах України і Євросоюзу і принесе економічні вигоди обом сторонам, йдеться у комюніке Єврокомісії, передає Радіо Свобода.

Зокрема, українські підприємці отримають стабільний і передбачуваний преференційний доступ на найбільший ринок світу з 500 мільйонами покупців, і так само підприємці з ЄС здобудуть легший доступ на український ринок. Крім того, цей крок піде на користь українським громадянам, які отримають кращий доступ до високоякісних продуктів, а збільшення конкуренції і зниження імпортних тарифів має призвести до зниження цін.

Як зазначили в Єврокомісії, угода про асоціацію в частині зони вільної торгівлі зробить внесок і модернізацію й диверсифікацію економіки України і створить додаткові заохочення до реформ, особливо щодо боротьби з корупцією. Зона вільної торгівлі також дасть Україні можливість поліпшити діловий клімат і залучити іноземні інвестиції й допоможе далі інтегрувати Україну у світову економіку.

Передбачено, що зона вільної торгівлі буде запроваджуватися протягом кількох років, що дасть змогу поступово запровадити необхідне законодавство і час для її учасників пристосуватися до нових умов.

При цьому ЄС буде надавати Україні фінансову допомогу і консультаційну підтримку для малих і середніх підприємців, щоб вони могли скористатися з усіх переваг зони вільної торгівлі, нагадали в Єврокомісії.

Білорусь не виходитиме із зони вільної торгівлі з Україною за прикладом Росії

Білорусь не виходитиме із зони вільної торгівлі з Україною за прикладом Росії

Зона вільної торгівлі між Україною і ЄС передбачена угодою про асоціацію між ними, що була підписана в червні 2014 року. Її умови набувають чинності нині в так званому режимі тимчасового застосування – ще до того, як процедуру ратифікації угоди про асоціацію завершать усі сторони. Решта цієї угоди вже діє в такому ж режимі ще з листопада 2014 року.

Запровадження зони вільної торгівлі між Україною і ЄС викликало заперечення Росії, яка заявила, що це становить загрозу її економіці. З цього приводу між Україною, ЄС і Росією тривав тристоронній діалог, але він не задовольнив широких вимог Москви, що були неприйнятні для Брюсселя й Києва.

Відтак Росія односторонньо вирішила припинити стосовно України чинність договору про зону вільної торгівлі в межах СНД з 1 січня. Україна у відповідь була змушена ухвалити щодо Росії аналогічне рішення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація