Єврокомісія вимагає від Києва покінчити з політично мотивованими судимостями

Єврокомісія вимагає від Києва покінчити з політично мотивованими судимостями

Київ повинен вирішити проблеми політично мотивованих справ / Фото: AFP

Також Україна повинна докласти більше зусиль для досягнення лібералізації візового режиму з ЄС.

Європейська комісія знову говорить про те, що Київ "без подальшого зволікання" повинен вирішити проблеми політично мотивованих судових справ.

Про це йдеться в оприлюдненій в середу в Брюсселі доповіді, зробленій за результатами аналізу виконання Європейської політики сусідства (ЄПС) за 2012 рік відносно України.

Зокрема, Україна повинна вирішити справи політично мотивованих судимостей без подальшого зволікання, вжити подальші кроки з метою реформування судової системи для запобігання будь-якого повторення".

Також йдеться про необхідність своєчасної імплементації всіх судових рішень Європейського суду з прав людини і рекомендацій Ради Європи, пов'язаних з умовами утримання під вартою та наданням медичної допомоги особам, які утримуються під вартою.

Крім того, в Єврокомісії звертають увагу на перегляд у тісному співробітництві з Радою Європи і Венеціанською комісією закону про функціонування прокуратури, Кримінального кодексу, ролі Вищої ради юстиції, закону про судову систему і статус суддів. Говорять і про необхідність дотримання Україною своїх зобов'язань щодо міжнародних біженців, дотримання прав людини, зокрема, принципу неприпустимості примусового повернення.

Окремо сказано про те, що Київ повинен докласти більше зусиль для досягнення критеріїв, закладених у Плані дій щодо лібералізації візового режиму ЄС для України.

Нагадаємо, в нинішній доповіді Єврокомісії з реалізації ЄПС, який присвячений Україні, також сказано, що в минулому році Київ не виконав більшість з основних рекомендацій, закладених у річній доповіді комісії стосовно Києва. Поряд з Україною доповіді також зроблені стосовно інших 16 країн - учасниць ЄПС.

Повʼязані теми:

Наступна публікація