Європарламент повністю підтримав Україну і вимагає виведення російських військ з Криму

Європарламент повністю підтримав Україну і вимагає виведення російських військ з Криму

Європарламент підтримав Україну / Фото: Reuters

Резолюція прийнята сьогодні на засіданні Європарламенту.

Європейський парламент ухвалив резолюцію на підтримку української влади.

Як повідомляється в тексті документа, Крим є невід'ємною частиною території України і "був визнаний такою РФ і міжнародним співтовариством".

Таким чином, євродепутати закликали до врегулювання кризи, "виведення всіх збройних сил, які незаконно перебувають на українській території", а також вимагають "повної поваги до міжнародного права і зобов'язань, які випливають з чинних конвенцій".

В резолюції йдеться також про те, що згідно з конституцією України, Крим може організовувати референдуми з питань місцевого значення, а не зі змін кордонів, визнаних на міжнародному рівні. Тому, "референдум з питання приєднання до РФ буде розцінюватися як незаконний".

Європейські депутати висловили переконання в тому, що "налагодження конструктивного діалогу є кращим засобом домогтися прогресу на шляху вирішення будь-якого конфлікту та досягнення довгострокової стабільності в Україні".

Крім того, Європарламент закликав світ підтримати Україну.

Євродепутати висловилися за розгортання місії спостерігачів ОБСЄ в Криму, підтримали ініціативу створення контактної групи під егідою ОБСЄ.

Також Європарламент вказав на те, що відповідно до статті 49 Договору про ЄС, "Україна, як і будь-яка інша держава Європи, яка має європейську перспективу і може подавати прохання про вступ до союзу за умови приєднання до демократичних принципів і поваги фундаментальних свобод, прав людини, прав меншин, а також правової держави".

Нагадаємо, США відмовилися визнавати будь-які рішення референдуму в Криму 16 березня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація