Закупівлі, Нацгвардія, бюджет: що наприймали депутати у ніч на католицьке Різдво

Закупівлі, Нацгвардія, бюджет: що наприймали депутати у ніч на католицьке Різдво

Фото: УНІАН

Загалом народні обранці ухвалили дев'ять законопроектів.

У ніч з 24 на 25 грудня народні депутати разом із держбюджетом-2016 ухвалили дев'ять законів. / Фото: УНІАН
У ніч з 24 на 25 грудня депутати Верховної Ради разом із держбюджетом-2016 ухвалили дев'ять законів. Народні обранці запровадили електронні закупівлі, ухвалили закон про Нацгвардію, потурбувались про переселенців та людей з вадами зору.

ТСН.ua вирішив зібрати докупи, що наприймали депутати, поки більшість українців спали.

Державний бюджет

Безумовно, найголовніший закон, ухвалений парламентарями — проект державного бюджету на 2016 рік. Його внесли на розгляд лише близько третьої ночі після доопрацювання бюджету Кабміном і профільним комітетом Ради.

Кабінет міністрів України запропонував Верховній Раді ухвалити оновлений документ з дефіцитом у 3,7% ВВП, доходами 595 млрд грн і видатками 667,7 млрд грн. Депутати сперечалися трохи більше години, але врешті сказали бюджету "так" - законопроект набрав 263 голоси.

Антикорупційний закон про держзакупівлі

Верховна Рада прийняла антикорупційний закон про публічні закупівлі, який запроваджує в Україні електронну систему закупівель Prozorro. Система покликана зробити держзакупівлі прозорішими і виключити корупційну складову.

Планується, що в 2016 році прийнятий закон дозволить заощадити у зведеному бюджеті до 4,5 млрд грн, а в 2017 році, коли він буде працювати перший повний рік, - від 35 до 40 млрд грн.

Prozorro з 1 квітня 2016 року запроваджується для міністерств і великих держкомпаній, і з 1 серпня 2016 року – для всіх держкомпаній і держорганів.

Спрощення закупівель для Національної поліції

Депутати спростили процедуру термінових закупівель для Нацполіції. Згідно із законом, закупівлі без торгів можна буде проводити у випадку необхідності невідкладного забезпечення особового складу поліції в особливий період, зокрема, у зоні АТО.

Застосування переговорної процедури закупівлі здійснюється за рішенням замовника по кожній процедурі.

Президент призначатиме командувача Нацгвардії

Верховна Рада прийняла закон, який змінює порядок призначення на посаду командувача Національної гвардії України. Тепер це право належить не парламенту, а президенту.

Також згідно із законом, при воєнному стані Нацгвардія буде підпорядковуватися Міністерству оборони, а не Міністерству внутрішніх справ, як у мирний час.

Допуск іноземних військових на територію України

Верховна Рада схвалила рішення президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2016 році для участі у багатонаціональних навчаннях.

Цей закон передбачає участь іноземних військових у навчаннях на території Україні, які заплановані на 2016 рік.

В наступному році в Україні заплановані багатонаціональні навчання "Кленова арка - 2016", українсько-американські навчання "Сі Бриз — 2016" та українсько-американські навчання "Репід Трайдент — 2016".

Малайзійським слідчим дозволили залишатися в Україні

Верховна Рада ратифікувала угоду між Україною та Малайзією про продовження дії угоди між двома країнами про направлення малазійських слідчих в Україну в зв'язку з катастрофою літака "Малазійських авіаліній" рейсу МН-17. Вони зможуть перебувати в Україні щонайменше до 18 серпня 2016 року.

Рада не знає, за який бюджет голосує – Березюк

Рада не знає, за який бюджет голосує – Березюк

Посилення децентралізації

Верховна Рада ухвалила законопроект, що передбачає реєстрацію органів місцевого самоврядування як юридичних осіб після проведення перших виборів в об'єднаних громадах.

Закон спрямований на децентралізацію публічної влади з реальним забезпеченням загальновизнаних європейських принципів організаційної, правової та фінансової самостійності органів місцевого самоврядування

Цей документ необхідний для того, щоб нові об'єднані територіальні громади могли розпоряджатися своїм майном, бути правонаступниками старих відповідних структур тощо.

Права і свободи переселенців

Верховна Рада України прийняла закон про посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб з урахуванням пропозицій президента України.

Цей закон спрощує процедуру обліку переселенців. Окрім того, після вступу закону в силу переселенцям не потрібно буде кожні півроку підтверджувати свій статус — довідка внутрішньо переміщеної особи діятиме безстроково. Також закон скасовує необхідність отримувати штамп міграційної служби на довідці.

Пропозиція президента полягає у визначенні органу (посадових осіб), який виявлятиме факти відсутності внутрішньо переміщених осіб за місцем проживання та буде підтверджувати інформацію про їхнє переміщення в межах України.

Депутати полегшили життя сліпим

Верховна Рада України ухвалила закон про розширення доступу людей з вадами зору до виданих творів у спеціальному цифровому форматі для сліпих.

Спеціальний цифровий формат — це формат для запису озвученої книги, яка має зручну навігацію і сприяє швидкому пошуку необхідного матеріалу в аудійованій книзі.

Також закон дозволяє використовувати твори автора без його згоди, але із зазначенням його авторства і джерела запозичення.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація