Запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС до кінця листопада малоймовірне - заява

Запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС до кінця листопада малоймовірне - заява

Фото: Reuters

Стандартні процедури ухвалення рішень ЄС не дозволять так швидко запровадити безвіз.

Якщо Європейський союз буде дотримуватися своєї стандартної процедури ухвалення рішень, то запровадження безвізового режиму з Україною до 24 листопада малоймовірне.

Про це заявляє громадська організація "Європа без бар'єрів" (ЄББ).

Зазначається, що до 24 листопада рішення про безвіз може ухвалити Європарламент, але цей орган є передостанньою інстанцією в ухваленні рішень. Після євродепутатів є ще Рада ЄС – якщо вона підтверджує рішення парламентарів, то воно має бути опубліковано в офіційному Віснику ЄС та набути чинності на 21-й день після публікації.

Крім того, ще до голосування в Європарламенті має відбутися триалог – перемовини у трьох інститутах влади ЄС, які повинні завершитися ухваленням спільного рішення щодо безвізового режиму з Україною.

"Якщо дата ухвалення рішення Європарламентом до 24 листопада виглядає абсолютно логічною і технічно можливою (наступна пленарна сесія ЄП триватиме з 21 по 24 листопада, до того часу цілком можливе завершення триалогу щодо України), то остаточне рішення ЄС на цю дату є малоімовірним, як і набуття чинності безвізовим режимом до кінця наступного місяця", - йдеться у заяві.

"Європа без бар'єрів" закликала українські медіа, політиків і органи влади надавати українцям об'єктивні та перевірені дані щодо перспектив отримання безвізового режиму з ЄС і уникати прогнозування точних дат у ситуаціях, коли такий прогноз не може бути точним.

Нагадаємо, затвердження безвізового режиму Україна-ЄС не було внесено до порядку денного сесії Європарламенту, яка відбувається у Страсбурзі 24-27 жовтня. Як повідомлялося, 26 вересня комітет Європейського парламенту з громадянських свобод підтримав надання Україні безвізового режиму

Порошенко розповів, коли Україна отримає безвізовий режим

Порошенко розповів, коли Україна отримає безвізовий режим

Повʼязані теми:

Наступна публікація