Росіяни ще не дали згоду на повернення українських політв'язнів у Київ - заступник голови Мін'юсту

Росіяни ще не дали згоду на повернення українських політв'язнів у Київ - заступник голови Мін'юсту

Фото: Reuters

Процедура повернення складається з кількох етапів, і невідомо, наскільки росіяни зацікавлені її прискорювати.

Заступник голови Мін'юсту Сергій Петухов пояснив у коментарі ТСН, що доручення Мін'юсту Росії Федеральній службі виконання покарань про підготовку документів для передачі в Україну чотирьох українських політв'язнів - лише початок процедури щодо передачі українців на Батьківщину.

Процедура триватиме до року, і те, що російський Мін'юст доручив тюремникам готувати документи, ще навіть не означає згоди росіян на їхнє повернення додому.

"Вони запустили нормальну процедуру розгляду ситуації. І потім, коли вони зберуть всі документи, ми від них отримаємо вже відповідь. Тобто це не означає, що у понеділок чи завтра, чи через годину їх вертольотом привезуть сюди. Це тривала процедура", - зауважив Петухов.

Він зазначив, що навіть якщо росіяни і прискорять процедуру, то вона може зайняти близько півроку.

"Процедура має кілька етапів, в яких беруть участь безпосередньо колонія в РФ, суд в Україні, відбувається листування між Міністерствами юстиції двох країн. Тож вона може займати десь півроку, може більше. Може пройти і менше часу, якщо всі будуть цим займатися", - додав заступник голови Мін'юсту.

Сьогодні, 8 квітня, стало відомо, що Федеральна служба виконання покарань Росії представить Мін'юсту РФ пропозиції щодо передавання чотирьох засуджених в РФ українців Києву для подальшого відбування покарання на батьківщині.

Питання стосується чотирьох засуджених українців - О. Кольченка, Г. Афанасьєва, О. Сенцова та Ю. Солошенка.

У Мін'юсті додали, що остаточне рішення щодо передачі засуджених російськими судами громадян в держави їх громадянства для відбування покарання ухвалюють федеральні суди РФ.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Наступна публікація