Засуджений у Росії українець Карпюк визначився, чи проситиме про помилування

Засуджений у Росії українець Карпюк визначився, чи проситиме про помилування

Фото: Facebook.com/anton.naumlyuk

Є три сценарії повернення Карпюка на батьківщину.

Засуджений у Росії український політв'язень Микола Карпюк готовий написати прохання про помилування.

Про це в ефірі Громадського заявив адвокат Докка Іцлаєв.

"Для нього було складно прийняти рішення по цьому питанню. Всі необхідні документи, які потрібно підписати, він підпише", - сказав адвокат.

За його словами, є три можливі сценарії розвитку подій справи Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

"Перший сценарій: той, який був із Савченко, помилування та обмін. Другий сценарій – передача по лінії Міністерства юстиції, суд визнає дійсним російський вирок і людина передається для відбування покарання в Україні. І третій варіант – це продовження тих юридичних процедур В Росії та потім уже звернення у Європейський суд. Дуже високі шанси виграти цю справу у Європейському суді", – сказав Іцлаєв.

Адвокат додав, що він впевнений у тому, що Карпюк та Клих ніколи не воювали у Чечні і не мали ніякого відношення до вбивства російських солдат.

"Свідчення, які вони підписали, їх складали люди, які навіть не знають географії Чечні", – сказав Іцлаєв.

Засуджений у Чечні українець Карпюк готовий просити помилування

Засуджений у Чечні українець Карпюк готовий просити помилування

Нагадаємо, Верховний суд Чечні засудив українця Миколу Карпюка до 22 років 6 місяців колонії суворого режиму, а Станіслава Клиха – до 20 років. Обидва українці мають намір оскаржити вирок і вже підписали заяву про подання апеляції.

Російська прокуратура вимагала ув'язнити Карпюка на 22,5 роки, а Клиха – на 22 роки. 19 травня суд присяжних визнав Карпюка і Клиха винними. Захист українців впевнений, що на присяжних чинився тиск. Мін'юст заявляє, що відразу після вироку почнуть процедуру екстрадиції українців.

Справа Карпюка і Клиха сфабрикована Російським слідчим комітетом і в ній фігурує колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Адвокат Ілля Новіков опублікував нові подробиці, за його словами, - "цієї брудної історії". У ній Росія офіційно заявляє, що в 94-му Яценюк носив прізвисько "бойовик Арсен", воював у Чечні проти російських військ з Олександром Музичком, відомим як Саша Білий, а ще - колишнім керівником львівської організації УНА-УНСО Андрієм Шкілем і, власне, нині підсудними в Чечні українцями - Карпюком та Клихом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація