Затоку зачищають від банди, яка причетна до вбивств та фальсифікацій на виборах – Аваков

До злочинів причетні місцеві чиновники та предстаники правоохоронних органів.

Сьогодні, 10 грудня, у курортному селищі Затока на Одещині понад 300 співробітників центрального апарату Національної поліції проводять обшуки та затримання осіб, які причетні до злочинного угрупування. Представники цієї банди спочатку підробили результати місцевих виборів, аби провести в раду "своїх" людей. Потім почали розподіляти землі "своїм" же людям. А від естонського інвестора Марселя Віхмана, який хотів розбудувати туристичну інфраструктуру на набережній моря, вимагали величезний хабар.

Про це у Facebook повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та пообіцяв, що деталі сьогоднішніх обшуків МВС разом із Генпрокуратурою оприлюднять наприкінці наступного тижня.

"Сьогодні в Одеській області Національна поліція спільно з Управлінням із розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури та Головним управління СБУ проводять масштабну операцію: обшуки та затримання по всіх елементах банди. Зафіксовано і внесено в провадження понад 50 епізодів злочинів, які очолювали "обрані" на виборах керівники місцевої ради. І це перше із розслідуваних зафіксованих злочинів – маніпуляція виборчими процедурами та організація фіктивного голосування", – зазначив Аваков.

Міністр пояснив, що під час місцевих виборів у Затоці в кілька квартир фіктивно прописали 750 "виборців", від голосів яких і залежали результати голосування, адже в селищі всього 1350 місцевих виборців.

"Цей "електорат", привезений на вибори, "проголосував", дозволивши прийти до влади в селищі, по суті, організованій злочинній групі. Основна мета групи – наживатися на махінаціях із землею в курортній прибережній зоні. І пішло-поїхало... Ті самі 50 епізодів злочинів: від відомого вже широкій публіці замаху на вбивство і шантажу естонського інвестора, до підпалу баз відпочинку та санаторіїв з метою перерозподілу землі під ними, фактів прямого вимагання та інших злочинів. Вдалині від фінансових центрів країни, але на суми в десятки мільйонів доларів!", – наголосив Аваков.

Сьогодні Департамент захисту економіки і Департамент внутрішньої безпеки Нацполіції проводять фінальну операцію з припинення діяльності цієї злочинної групи, до складу якої, окрім чиновників місцевих органів влади, також входять і місцеві судді та СБівці, поліцейські та прокурори.

Нагадаємо, перша частина спецоперації та затримання була в травні цього року. Тоді стало відомо, що від естонського інвестора, який хотів розбудувати для туристів набережну, вимагали хабар у розмірі 30% від залучених інвестицій у розмірі 50 млн євро. Тоді ж представники банди планували замах на вбивство представника інвестора: затримали шість осіб – голову селищної ради, двох кілерів, двох подільників та посередника.

Конфлікт у Затоці триває понад рік. З одного боку – представники естонського інвестора, з іншого – місцеве кримінальне формування, яке очолювали екс-посадовці населеного пункту. Голова селища нині за ґратами – йому інкримінують земельні махінації. Під арештом опинився й екс-секретар селищної ради, йому закидають замовлення вбивства.

Раніше у Марселя Віхмана заявили, що позиватимуться до України до Європейського суду, щоб захистити себе і власні гроші.

У вересні в Затоці сталися сутички. Там побилися представники естонського інвестора, який будує набережну, та його опоненти. Люди інвестора хотіли зайти в місцеву раду, але на заваді їм стали молодики спортивної зовнішності. На порозі утворилася тиснява. Хтось розбризкав сльозогінний газ. З десяток людей зазнали легких отруєнь. Поліція, щоб угамувати натовп, була змушена застосувати кийки.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що у випадку із Затокою поліція спрацювала ефективно, затримавши усіх, хто тиснув на інвестора, і суд виніс рішення залишити їх за ґратами.

"Мені не сподобалися оті "бройлери" бриті, які намагаються підмінювати закон. Спортсмени мають займатися спортом, а не займатися тим, щоб блокувати органи влади. Це виклик усій правоохоронній системі. Це один з пріоритетів – ми будемо особливо нетерпимими відносно розбоїв, грабувань, рекету", – запевнив тоді Гройсман.

Безвладдя в Затоці: будівлю селищної ради під контроль візьме поліція

Безвладдя в Затоці: будівлю селищної ради під контроль візьме поліція

Повʼязані теми:

Наступна публікація