Заява Порошенка після зустрічі з генсеком НАТО. Повний текст

Заява Порошенка після зустрічі з генсеком НАТО. Повний текст

Порошенко зробив заяву пысля зустрічі зі Столтенбергом. / Фото: Сайт президента України

У своїй промові президент наголосив, що зараз між Україною та НАТО встановлюються високий рівень відносин та довіри.

Президент України Петро Порошенко зробив підсумкову заяву після зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у штаб-квартирі Альянсу. Публікуємо повний текст звернення глави держави. 

Вельмишановний пане Столтенберг,

Пані та панове,

Дуже радий сьогодні бути у штаб-квартирі НАТО і продовжити відвертий та змістовний діалог з моїм другом Генеральним секретарем НАТО паном Єнсом Столтенбергом, який був ефективно розпочатий декілька тижнів тому під час візиту пана Столтенберга до України, де ми разом взяли участь у спільних навчаннях і де вперше Генеральний секретар НАТО взяв участь у засіданні Ради національної безпеки і оборони України.

Думаю, що це дуже символічні кроки, які дуже добре характеризують рівень відносин і рівень довіри, які зараз складаються між Україною і НАТО.

Зранку я відвідав Командування Об'єднаними Збройними Силами НАТО в Європі та Штаб Сил спеціальних операцій НАТО, де мав плідну розмову з Командувачем Силами НАТО в Європі, генералом Філіпом Брідлавом.

Можу сказати, що завжди приємно почувати себе в колі справжніх друзів і союзників. У ці непрості часи НАТО демонструє надійний формат підтримки, і ми дуже вдячні за цю допомогу.

Вдячний Північноатлантичному Альянсу так особисто панові Генеральному секретареві за це відчуття, а також за незламну солідарність та тверду позицію на підтримку України у часи надскладних безпекових викликів.

Ми обмінялися думками щодо посилення взаємодії для надання адекватної відповіді зростаючій військовій присутності російського агресора в регіоні, в тому числі на Донбасі. Я проінформував пана Столтенберга про чисельність російського угрупування окупаційних військ на Сході країни. Сьогодні, до речі, президент Російської Федерації вперше публічно підтвердив наявність військ Російської Федерації на окупованому Сході.

Ми поговорили і про ситуацію в окупованому Криму і зростаючу мілітаризацію півострова. Зрозуміло, що нейтралізувати цю загрозу ми можемо лише спільними і скоординованими діями.

Ми сьогодні окреслили плани на майбутнє, поговорили про наші подальші кроки у співробітництві, поговорили про проведення Саміту НАТО у Варшаві. Я поінформував пана Генерального секретаря про результати своїх переговорів з Президентом Польщі, підтвердив готовність української сторони брати участь у заходах НАТО у 2016 році.

Спільними і конкретними кроками ми прокладаємо шлях до реалізації нашої мети.

Мета моя, мета України – забезпечити повну взаємосумісність між Збройними Силами України та Збройними Силами НАТО до 2020 року. Це є та дорожня карта, яка закладена мною у Військовій доктрині, яка була схвалена Радою національної безпеки і оборони України. Впевнений, що ми будемо рішуче імплементувати ці реформи.

Мета також – виконати комплекс внутрішніх політичних та оборонних реформ, для того, щоб ми досягли критеріїв Північноатлантичного альянсу.

Я вдячний за запевнення у готовності НАТО продовжувати надавати всебічну практичну, консультативну та матеріально-технічну допомогу Україні.

Переконаний, що із сьогоднішнім підписанням Дорожньої карти оборонно-технічного співробітництва між Україною та НАТО ми будемо мати суттєве зростання цього формату підтримки.

Ближчим часом у розвиток наших домовленостей ми плануємо підписати ще кілька документів, спрямованих на підсилення обороноздатності України.

Я ще раз хотів би подякувати Генеральному секретарю пану Столтенбергу за дуже змістовну розмову справжніх друзів і висловити повну готовність української сторони продовжувати цей діалог. Те, що ми сьогодні мали під час зустрічі у Центрі спеціальних операцій, у Штаб-квартирі НАТО яскраво характеризує факт, що сьогодні відносини України і НАТО знаходяться на найвищому рівні.

Дуже дякую Вам за це, пане Генеральний секретар.

Повʼязані теми:

Наступна публікація