Маршрут втечі Януковича: ексклюзивні подробиці

Маршрут втечі Януковича: ексклюзивні подробиці

Маршрут втечі Януковича в Росію перервався на загадкову зустріч посеред поля / Фото: el Librepensador

Кортеж із трьох авто могли затримати дорогою з Ялти в Севастополь, але цього не зробив жоден патруль міліції.

Повітряні судна Віктора Януковича, на яких він втікав з Києва перелетіли до Москви. Це ТСН.Тиждень підтвердили в аеропорті "Внуково", де наразі і стоять два вертольоти і літак екс-президента.

Більше того - цьому транспорту українські чиновники дозволили вилетіти з донецького аеропорту уже в середині березня. Ймовірно, що за екс-гарантом ніякої погоні й не було.

Наприкінці лютого, коли у Києві рахували десятки розстріляних активістів, Янукович із 21-м охоронцем на двох гелікоптерах попрямував у Харків, начебто на з'їзд Партії регіонів. В аеропорт Харкова він прибув вночі 22 лютого та поїхав у президентську резиденцію - секретний об'єкт, "обкомівську дачу", розташовану у лісопарку.

Обслуговуючий персонал попередили за дві години до приїзду важливого гостя та змусили покинути дачу.

Там Янукович переночував та пообіді з кортежем відправився із резиденції в аеропорт. Вже за годину (22 лютого о 16:00) екс-гарант з охороною приземлився в Донецьку. Метою поїздки було - дістатися реактивного літака "Фалькон" та втекти у Москву.

Журналісти відновили втечу Януковича

Журналісти відновили втечу Януковича

Раптом перший ляпас - заборона на виліт через відсутність належних документів. Проте тоді його не затримали.

Як розповіли очевидці, переляканий Янукович дочекався машини та поїхав ховатися за мури Рената Ахметова у донецький ботсад. Вже за кілька годин із резиденції донецького бізнесмена Янукович рвонув Маріупольською трасою. Це був найзагадковіший відрізок його маршруту, бо кінцевим пунктом призначення було чисте поле.

Очевидці розповідають, що туди ж з'їхалися десятки дорогих автомобілів, прилетіли два досі неопізнані гвинтокрили. Кажуть, що Янукович з двома синами піднявся в небо і за кілька годин вони повернулися. Саме з цього часу Янукович приймає рішення тікати в Росію через Крим та прощається зі старшим сином Олександром Януковичем, який відправляється в Луганськ. Місцеві стверждують, що він і досі там перебуває. Старшрго сина Януковича тільки кілька днів тому оголосили у розшук.

Молодший син їде з батьком в Ялту. Далі маршрутом керував начальник охорони Кобзар, координуючи план дій з Росією.

Один з колишніх офіцерів УДО повідомив, що Януковичу дозволили покинути Україну: "Або не знали, що з ним робити... Звучала сума у 2,5 млрд чогось там... розмови ходили, але я не бачив цих грошей".

23 лютого Янукович заїхав у СБУ в Ялті, де держохоронці написали заяви на звільнення. 15-теро удошників таки залишилися з гарантом. Вони оселилися у російському пансіонаті поряд з найвідомішим рестораном "Тіфліс", який місцеві називают президентським.

23 лютого ввечері Аваков і Наливайченко вже полюють за гарантом.

А самого Януковича тим часом вивозять в Росію дорогою з Ялти. Його кортеж із трьох авто спокійно могли перехопити дорогою до Севастополя. Цього не зробили, як запевняє начальник УДО Кулик, бо не мали законних підстав затримувати ще чинного за законом президента.

О 23:30 у Козачій бухті Януковича зустріли морпіхи 810-ї окремої бригади морської піхоти ЧФ, посадили на десантний катер, і вже за добу янукович дістався берегів Новоросійська.

Примітно, що ґвинтокрили та літак, на якому Янукович намагався вилетіти з України, також зникли. Виявилося, що з 12 по 19 березня авіатранспорт Януковича безперешкодно, по черзі покинув аеропорт Донецька та відправився в Європу. Літак "Фалькон-900" полетів у Францію на техогляд, а два ґвинтокрила "Агуста 139" перелетіли до Молдови та Румунії, де їх дозаправили, а звідти вони вирушили на техогляд у Швейцарію.

Наприкінці березня весь цей авіатранспорт перелетів у Москву на найдорожчий в Росії майданчик приватного авіатранспорту "Внуково-3".

Тож досі без відповіді залишається питання, чому авіатранспорт, який коштує десятки мільйонів доларів та є речовим доказом у справі втечі Януковича, випустили з України.

Як повідомлялося раніше, "сім'я" Януковича досі відмиває в Україні гроші та фінансує сепаратистів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація