Журналісту ТСН вдалося "проголосувати" на псевдовиборах на Донбасі під дулами автоматів бойовиків

Журналісту ТСН вдалося "проголосувати" на псевдовиборах на Донбасі під дулами автоматів бойовиків

Сьогодні на окупованому Донбасі відбулися фальшиві "вибори" / Фото: olex-kurinniy.livejournal.com

ЄС погрожує Росії новими санкціями, якщо Кремль визнає ці фальшиві вибори.

У терористичних "ДНР" і "ЛНР" сьогодні відбулися псевдовибори – "офіційно вибирали" ватажка самопроголошених республік. Росія обіцяє визнати це "голосування", а Євросоюз за такі дії Кремля погрожує новими санкціями.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Попри всі застереження демократичного світу про незаконність такого кроку сьогодні на Донбасі, на територіях, підконтрольних бойовикам, нібито обирали керівництво самопроголошених республік. Нібито, бо організація цих псевдовиборів порушує всі цивілізовані норми. Починаючи з дозволу голосувати інтернетом: будь-кому, навіть підліткам. І - до фейкового клону ОБСЄ, який терористи запросили спостерігати за процесом. Від авторитетної Організації з безпеки і співробітництва у Європі це новоутворення відрізняє лише одна буква "А-БСЄ". Чи то асоціація, чи агентство - плутаються самі її учасники, з'ясувало видання The Guardian. А входять до нього ті ж політики правого спрямування, що виступали у ролі спостерігачів і на псевдореферендумі в Криму.

Роздивитися все в деталях ризикнув поїхати на Батьківщину – у Красний Луч на Луганщині - кореспондент ТСН Руслан Харченко.

На сході України відбулись «фейкові» вибори керівництва терористичних республік

На сході України відбулись «фейкові» вибори керівництва терористичних республік

Загальне враження - вибори справді дуже дивні: голосуй де хочеш, скільки хочеш і коли хочеш. Хоч великого ажіотажу не було. Цифри, очевидно, намалюють потім, які потрібно.

Останні райдужні надії проросійських мешканців розвіялись ще після псевдореферендуму, коли на Донбасі сценарій Криму не пройшов. Проте місцеві "боси" сподіваються, що знайшли важіль впливу. Хочеш вижити - прийдеш. Саме на виборчих дільницях планували роздати тим, хто прийде, соціальні картки "ЛНР" - безкоштовне лікування, знижки на продукти в супермаркетах, пільговий проїзд. Тож для картинки російських ЗМІ, принаймні, у Красному Лучі, - людей вистачить. Особливо, якщо знати, що замість звичних 70 виборчих дільниць відкрили лише десять.

Кореспондент ТСН задля експерименту також вирішив "проголосувати". У черзі майже всі – пенсіонери. Всіх турбувало, чи буде за що завтра їсти. Та на жаль, фейком виявилися не тільки вибори, але й масова роздача соціальних карток. Обіцяли всім із 18 років - вистачило навіть не всім пенсіонерам.

Увесь процес був під пильним контролем дула автоматів.

"На дільниці до мене підійшов озброєний бойовик, попросив документи, паспорт. Я йому показав, все владнали. Але, що найбільше вразило, що він сказав, що мене хтось бачив на телебаченні. Тобто, "злили" свої ж. Але обійшлося", - зазначив кореспондент ТСН.

Жодних обмежень у цьому "голосуванні" не було. Проголосувати міг хто завгодно і скільки завгодно разів – на будь-якій дільниці і навіть через інтернет. Скільки таких псевдоголосів зарахують - риторичне запитання.

Свій вибір журналіст зробив і написав на "бюлетені": "Красний Луч – це Україна!".

Тим часом президент України Петро Порошенко заявив, що так звані "вибори" в окупованих районах Донецької та Луганської областей не мають нічого спільного з волевиявленням людей.

Президент України назвав вибори на Сході фарсом

Президент України назвав вибори на Сході фарсом

"Цей фарс відбувається під дулами танків та автоматів терористичних організацій. Україна та весь цивілізований світ цього не визнають. Вже зараз провідні країни світу та впливові міжнародні організації засудили ці так звані "вибори". Розраховую, що псевдовиборів не визнає і Росія, тому що вони є грубим порушенням Мінського протоколу від 5 вересня, під яким стоїть підпис і представника Російської Федерації", – наголосив глава держави.

СБУ вже розпочала кримінальне провадження щодо так званих "виборів" до незаконних органів влади "ДНР" і "ЛНР". Бо проводять їх, йдеться в заяві Служби безпеки, всупереч встановленому Конституцією та законами України порядку виборів органів влади. А це містить ознаки дій, спрямованих на захоплення державної влади.

Демократичні країни вважають вибори в ДНР і ЛНР незаконними

Демократичні країни вважають вибори в ДНР і ЛНР незаконними

Незаконними ці вибори вважають і офіційний Київ, і ООН, і США, і Євросоюз. Там також наголошують: псевдоголосування 2 листопада суперечить "мінським домовленостям" щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Бо, за Мінським протоколом, дострокові місцеві вибори в  окремих районах Донеччини і Луганщини мають відбутися виключно за українськими законами.

Водночас у Москві заявляють про готовність визнати результати нинішнього голосування - як і минулого псевдореферендуму на захоплених територіях. А це може вилізти боком самому Кремлю. Євросоюз може посилити санкції, якщо влада Російської Федерації визнає підсумки псевдовиборів 2 листопада у так званих "ДНР" і "ЛНР". Про це пише російська газета "Коммерсантъ" з посиланням на власні джерела в структурах ЄС.

Тим часом інший голос Донбасу сьогодні пролунав від тих, хто під дулами російських автоматів змушений був тікати зі своїх домівок. Мешканці Донецька, Луганська та інших окупованих містечок вийшли з протестом проти фарсу і цирку, який влаштувала Росія. Так люди відгукувались про "вибори" без вибору.

Переселенці з Донбасу вийшли на акції протесту проти фарсових виборів

Переселенці з Донбасу вийшли на акції протесту проти фарсових виборів

А ось у терористичній "ДНР" побачили на псевдовиборах "масову явку".

Повʼязані теми:

Наступна публікація