ЗМІ повідомили про домовленість Порошенка та Яценюка щодо нового прем'єра

ЗМІ повідомили про домовленість Порошенка та Яценюка щодо нового прем'єра

Фото: Reuters

Кандидатура глави Мінфіну Наталії Яресько відпала після її ультиматуму.

В Україні "стратегічна сімка" домовилась, що прем'єра Арсенія Яценюка на посаді змінить нинішній спікер Верховної Ради Володимир Гройсман.

Як пише "Українська правда", посилаючись на свої джерела, домовитись щодо кандидатури Гройсмана вдалося лише в понеділок, 21 березня.

При цьому самі переговори "стратегічної сімки", до якої входять президент, прем'єр-міністр, секретар РНБО, спікер Ради, голова АП, лідер фракції БПП і глава МВС, тривали дуже напружено з 18 березня.

Як розповіли джерела видання, кандидатура глави Мінфіну Наталії Яресько відпала після її ультиматуму щодо того, з ким вона не має наміру працювати. Серед таких людей звучало і прізвище Володимира Демчишина.

"Він (Гройсман – ред.) навіть спробував запропонувати свій склад уряду. Хоче перетягнути якихось своїх вінницьких, виступає проти Ковальчука як першого віце-прем'єра. Але майбутній склад уряду йому вже малюють", – розповіло УП джерело.

Нагадаємо, останні тижні йдуть активні переговори щодо нового поділу влади і призначення на ключові посади. Сильно хитається крісло під прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком. Його на цій посаді нібито попередньо погодилася замінити нинішній міністр фінансів Наталія Яресько і висунула свої вимоги.

16 лютого парламент не зміг відправити у відставку Кабмін на чолі з Арсенієм Яценюком. "За" проголосували 194 народні обранці. Після цього низка депутатів парламенту поскаржилися, що система "Рада" не спрацювала правильно під час голосування.

Напередодні фракція "Батьківщина" у парламенті оголосила про свій вихід зі складу коаліції. Після завершення вечірньої наради з президентом Петром Порошенком Юлія Тимошенко повідомила, що її фракція ініціюватиме відставку глави уряду.

Своєю чергою лідер пропрезидентської фракції Юрій Луценко заявив, що вирішення політичної кризи зараз залежить від позиції прем'єр-міністра. За його словами, уряд не здатен виконати коаліційну угоду, а сама коаліція де-факто розвалена. І тепер прем'єр має вирішувати, яким буде вихід із кризи. На сайті Верховної Ради з'явилось повідомлення про реєстрацію двох проектів про скасування результатів голосування про недовіру Кабінету міністрів України і призначення повторного голосування.

Фракція "Самопоміч" також ухвалила рішення про вихід зі складу коаліції.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація