Зміни до Конституції невиправдано посилюють вплив президента на суди – екс-суддя КСУ

Зміни до Конституції невиправдано посилюють вплив президента на суди – екс-суддя КСУ

Зміни до Конституції розширюють повноваження президента / Фото: УНІАН

В цілому суддя схвалює проект закону.

Проект закону про внесення змін до Конституції підсилить вплив президента на суди. Про це повідомив екс-суддя Конституційного суду Микола Козюбра.

"В цілому цей законопроект - крок вперед, але я критично ставлюся до деяких його положень... невиправдане посилення позицій Президента щодо створення та ліквідації судів, деякі норми взагалі віднесені до 2019 року. Законопроект може консервувати судову владу", - сказав Козюбра "Українським новинам".

Крім того, як вважає екс-суддя КСУ, переатестацію суддів мають проводити не судді, а інший суб'єкт, адмінсуди не повинні діяти окремо від судів загальної юрисдикції, а все має замикатись на Верховному суді.

20 січня Конституційний суд отримав подання 51 народного депутата щодо офіційного тлумачення положення статті 155 Конституції щодо "наступної чергової сесії Верховної Ради", аби визначити кінцевий строк прийняття змін до основного закону щодо децентралізації.

19 січня заступник голови фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Кононенко заявив, що законопроект про зміни до Конституції щодо децентралізації збираються внести до порядку денного Верховної Ради наступного тижня. Водночас, лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив про те, що Верховна Рада не буде розглядати зміни до Конституції найближчими днями. Пізніше і Кононенко підтвердив, що Конституцію не розглядатимуть.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація