Зрив перемир'я, безпека та постачання води. Про що говорили під час переговорів у Мінську

Зрив перемир'я, безпека та постачання води. Про що говорили під час переговорів у Мінську

Фото: Getty Images

Сторони домовилися провести 18 січня відеоконференцію гуманітарної підгрупи, де продовжиться робота зі звільнення заручників.

Завершилося перше засідання Тристоронньої контактної групи в 2017 році.

Про це у Facebook повідомила прес-секретар представника України на переговорах у Мінську Леоніда Кучми Дарка Оліфер. 

За її словами, українська сторона змушена констатувати: оголошене напередодні новорічних свят перемир'я було зірвано.

"Досягнуті домовленості про режим припинення вогню не були виконані через бойкотування протилежною стороною. Ми наполягаємо на дотриманні всього пакету Мінських угод, в тому числі, і на виході на лінію від 19 вересня 2014 року, включаючи Дебальцеве. Рішення блоку питань з безпеки – ключова складова всього Мінського процесу. Без повного і стійкого припинення вогню, без виведення всіх іноземних військових формувань і військової техніки з території України, без контролю за кордоном, - в ОРДЛО виборів бути не може", - заявила Оліфер.

Сторони домовилися провести 18 січня відеоконференцію гуманітарної підгрупи, де продовжиться робота зі звільнення заручників.

"Ми з жалем відзначаємо, що з боку ОРЛО робота КПВВ Золоте залишається заблокованою. Крім того, незважаючи на те, що в 2016 році Україна збільшила максимально допустиму вагу продуктів, дозволену для ввезення на непідконтрольні території Донбасу з 50 до 75 кг, представники ОРДО обмежили ввезення продуктів до 50 кг на одну людину. При цьому зі свого боку ми готові допустити експертів міжнародних організацій до огляду мосту в Станиці Луганській для огляду з метою подальшого ремонту цього мосту", - додала вона.

Також тристороння контактна група позитивно оцінила відновлення постачання води в Луганській області, яке стало можливим після погашення частини заборгованості за спожиту воду в ОРЛО. У розрахунках за воду бере участь підприємство, зареєстроване на підконтрольній території Україні, всі операції здійснюються виключно в рамках українського правового поля.

Нагадаємо, що один з ватажків "ДНР" і учасник переговорів у Мінську Денис Пушилин звинуватив українську сторону в зриві переговорів і розкритикував першого віце-спікера і представника України в гуманітарній підгрупі Ірину Геращенко.

Представник прес-служби" Пушилина Вікторія Талакина написала, що Геращенко нібито зірвала переговори, "пішовши по-англійськи". Вона назвала заяви української представниці "некоректним". Також у Пушилина заявили, що не хочуть обговорювати обмін полоненими без Віктора Медведчука.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Бій у Луганській області
Наступна публікація