Звернення українською від Грибаускайте й запрошення до Страсбурга. Як Європа вітала Савченко

Звернення українською від Грибаускайте й запрошення до Страсбурга. Як Європа вітала Савченко

Надія Савченко / Фото: Reuters

Сьогодні Росія нарешті звільнила українську військову.

Довгоочікуване звільнення Кремлем української бранки Надії Савченко збурило не лише українське суспільство та вітчизняних політиків: свої заяви з приводу цієї події оприлюднили й світові політичні лідери.

Так, одним із перших відреагував на приліт українки до Києва міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс. Він назвав звільнення Савченко перемогою мужності.

"Ласкаво просимо у вільний світ, Надія Савченко. Це – твоя перемога, перемога мужності над совістю, що зникає", - написав Лінкявічюс у Twitter.

А ось президент Литви Даля Грибаускайте привітала льотчицю з поверненням - українською мовою.

"Нарешті вільна Савченко. З поверненням! Слава Україні!" - написала Грибаускайте.

Водночас глава МЗС Литви Едгарс Рінкевичс наголосив, що звільнення українки підтверджує те, що зусилля міжнародної спільноти приносять плоди.

"Я вітаю звільнення Надії Савченко, яке є чітким підтвердженням того, що колективні зусилля міжнародної спільноти працюють", - написав міністр також у Twitter.



Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт вже чекає на Савченко у Страсбурзі, йдеться в його заяві.

"Звільнення члена ПАРЄ Надії Савченко є відмінною новиною. Я вітаю і Росію, і Україну з тим, що це стало можливим, і з нетерпінням чекаю часу, коли привітаю її в Страсбурзі найближчим часом, можливо, навіть на наступній сесії в червні, якщо це дозволить її здоров'я", - заявив вын

Також Аграмунт висловив сподівання, що тепер "обидві сторони можуть спиратися на добру волю, за якої це стало можливим, з тим, щоб домогтися подальшого прогресу в реалізації Мінських домовленостей".

Високий представник ЄС з питань зовнішньої і безпекової політики Федеріка Могеріні привітала звільнення та повернення Савченко до України.

"Надія Савченко вільна і повернулася до України. Довгоочікувана новина, ЄС святкує разом з її країною", - написала Могеріні в Twitter.

У її заяві також зазначено, що ЄС закликає звільнити всіх заручників і затриманих, пов'язаних з конфліктом на сході України. 

Водночас очільник МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр наголосив у своїй заяві, що сподівається на зміцнення довіри між Україною і Росією після цієї події.

"Я щасливий і радий, що українська льотчиця Надія Савченко звільнена і нарешті повернулася до своєї родини в Україну. Це хороша новина, для якої ми довго працювали і яку нам довелося довго чекати", - зазначив він.

"Я бажаю пані Савченко швидкого поліпшення здоров'я. Наші думки з нею та її родиною. Я сподіваюся, що обмін, який відбувся сьогодні, сприятиме зміцненню довіри між Україною і Росією, і тим самим дасть позитивний імпульс Мінському процесу", - сказав Штайнмаєр.

Президент Європарламенту Мартін Шульц вважає звільнення української льотчиці "хорошим сигналом" для всієї України.

"Ми тривалий час чекали на свободу Надії Савченко. Хороший сигнал і хороші новини для її родини, друзів і всієї України", - написав він у Twitter.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд у своїй заяві зазначив, що звільнення українки є хорошим розвитком подій, "не тільки з гуманітарної точки зору, але і тому, що Надія Савченко є членом Парламентської асамблеї Ради Європи".

Він також наголосив, що сподівається, що це призведе до подальшого позитивного розвитку подій.

 

Я готова ще раз покласти своє життя за Україну - Савченко

Я готова ще раз покласти своє життя за Україну  - Савченко

Нагадаємо, що українську льотчицю Надію Савченко після 708 днів полону повернули на Батьківщину.

Президентський борт приземлився в аеропорту "Бориспіль" 25 травня вдень. Колишню бранку РФ, яка вийшла з літака босоніж, зустрічав натовп журналістів та політики.

Зокрема, з величезним букетом, від якого Савченко відмовилася, прибула Юлія Тимошенко.

До слова, родичам льотчиці – її сестрі та матері – ніхто не повідомив точного часу прибуття Надії. Вони були вимушені їхати до летовища своїм ходом.

Після зустрічі із журналістами та гнівної промови на адресу нетактовних працівників пера, Савченко поїхала до Адміністрації Президента.

Там льотчиця подякувала військовим та українцям за те, що повернулася. Крім того, вона вибачилася перед побратимами за те, що досі жива.

Президент України, своєю чергою, за незламність волі та жертовність вручив Савченко орден "Золота Зірка".

Я готова ще раз покласти своє життя за Україну - Савченко

Я готова ще раз покласти своє життя за Україну  - Савченко
 

Повʼязані теми:

Наступна публікація