Сіль робить агресивним

Американські вчені вважають, що солена їжа може спровокувати небезпечні шлункові хвороби.


На активність бактерії хелікобактер (Helicobacter pylori), яка знаходиться в шлунку людини, впливає дієта з великим вмістом солі. До такого висновку прийшли американські вчені Університету медичних наук Бетесди, штату Мериленд. За даними спеціалістів, в соляному середовищі мікроби повільніше розмножуються, але активніше проявляють свої патогенні якості.

Вважається, що 80% випадків виразки шлунку та дванадцятипалої кишки безпосередньо пов'язані з діяльністю бактерії хелікобактер. Носіями цієї бактерії є від 20 до 50% людей, але не у всіх розвиваються хвороби.

Вчені дослідили як змінюються якості хелікобактера в залежності від того, скільки їх господар споживає харчової солі. З'ясувалося, що підвищена концетрація солі спричиняє різкі зовнішні і якісні зміни бактерії.
Так під час дослідів у соляному середовищі розмноження бактерій різко знижувалось, вони набували подовговатої форми і вибудовували довгі ланцюжки, що є ознакою порушення в процесі поділу бактеріальних клітин. Крім того, спеціалісти зафіксували підвищення експресії двох ключових генів, що пов'язані з хвороботворчими якостями мікроба. 

Висновки вчених також підтвердились результатами епідеміологічних дослідів, які довели, що поєднання підвищеного вживання харчової солі і зараження хелікобактером пов'язано з високим рівнем розвитку небезпечних захворювань шлунку.

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції © За матеріалами medportal.ru /
Побачили помилку - контрол+ентер
Всього коментарів: 0
Вибір редакції